Replik: Dags att lägga ner flygplatsen

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är sant att det finns platser i Sverige som i dag är beroende av flyget, men att argumentera som om Karlstad låg i Norrlands inland är oseriöst, skriver Axel Lundholm Eriksson och Rebecka Forsberg.
Foto: Henrik L Barvå
Flygplatsen är ett kommunalt misslyckande som aldrig kommer kunna stå på egna ben, utan endast fortsätta att sluka pengar. 2019, precis som året innan, gick flygplatsen med en rekordförlust på 35 miljoner, skriver Axel Lundholm Eriksson och Rebecka Forsberg.

Svar till Amos Friedman, Maja Sveder och Cecilia Nielsen (NWT 9/1 2020).

Nyligen gick Moderata Ungdomsförbundet och Moderata Studenter ut till försvar för Karlstad Airport. De argumenterar för flygplatsen roll i Värmlands ekonomi samt påstår att Karlstad Airport ligger i framkant i miljöarbetet. Grön Ungdom står fast vid att flygplatsen borde läggas ned då den inte är något annat än ett stort skatteslöseri.

I sin debattartikel (9/1) skriver representanter för MUF och Moderata Studenter om Grön Ungdoms förslag om att lägga ned Karlstad Airport. Representanterna lyfter det faktum att den första reguljärflygningen med inblandad andel biobränsle gjordes från just Karlstad Airport. Detta som ett argument för att flygplatsens miljöarbete är i framkant. Argumentet visar dock bara på hur desperata debattörerna är att grönmåla en klimatbov.

För ett år sedan kunde SVT avslöja att Karlstad Airport under 2018 inte hade tankat ett enda liter biobränsle, trots ett mål på 15 procent inblandning. Och även om man hade nått upp till målet, hade det hade det knappt minskat utsläppen, då även biobränslen har en hög klimat- och miljöpåverkan på grund av höghöjdseffekten samt markanvändningen.

Flygplatsen är ett kommunalt misslyckande som aldrig kommer kunna stå på egna ben, utan endast fortsätta att sluka pengar. 2019, precis som året innan, gick flygplatsen med en rekordförlust på 35 miljoner. Framförallt MUF, som alltid annars pratar om vikten av att stoppa skatteslöseriet, borde ha svårt att försvara det skatteslukhål som är Karlstad Airport. Vi uppmanar Karlstads politiker att fundera över vad som bör prioriteras. Kommunala skattemedel bör användas till att göra samhället bättre. Istället läggs de på subventioner för kostymklädda män som inte orkar åka till Arlanda.

Enligt MUF och Moderata Studenter skulle Värmland inte överleva utan en flygplats. Det är sant att det finns platser i Sverige som i dag är beroende av flyget, men att argumentera som om Karlstad låg i Norrlands inland är oseriöst. Karlstad ligger 2,5 timmar ifrån tre av nordens största städer, alla tre med varsin stor flygplats. Vi har otroliga möjligheter att bli en stark region med bra företagsklimat. Men det kommer knappast nås med en pluttig flygplats med direktflyg till Gran Canaria. Istället borde vi satsa på att rusta upp järnvägen, och skapa bättre förbindelser till Oslo, Stockholm och Göteborg. På så sätt bygger vi hållbara transporter, för alla.

Det kanske mest utstickande i texten är dock att MUF och Moderata Studenter anklagar oss för att vara populister. Det är skrattretande när det kommer från representanter för parti som gjort det ena populistiska utspelet efter det andra. Populism som när man tvärvänder i bygget av höghastighetståg, går från öppna hjärtan till stängda gränser och bryter löften till förintelseöverlevare.

Vi, till skillnad mot moderater, står fast vid det vi tror på oavsett hur vindarna blåser. Vi vet också att flygplatsen aldrig kommer att bli ekonomiskt eller miljömässigt hållbar. Därför är en nedläggning av Karlstad Airport helt nödvändig.

Axel Lundholm Eriksson

Språkrör, Grön Ungdom Väst

Rebecka Forsberg

Miljö- och klimatpolitisk talesperson, Grön Ungdom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.