Låt oss bli mindre egoistiska

Ekonomi
PUBLICERAD:
Frivilliga lidanden har blivit en motkultur mot de moderna överflödets curlande teknologi. Vinterbad kan vara en del i motreaktionen.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Jag vet inte hur julfirandet och julbordet såg ut hos er. Sannolikt var det som hos oss, lite grönare. Hälften av deltagarna i Svensk Handels julrapport som genomfördes november 2109 ansåg att miljö och hållbarhet är viktiga aspekter när vi handlar julmat.

Även vårt beteende när vi köper julklappar har förändrats. Julrapporten visar att det är något fler än året innan som inte kommer köpa några julklappar alls.

Den perfekta julklappen är numera sannolikt en upplevelse eller något som mottagaren verkligen behöver. Nytt och dyrt blir lite skamligt.

Min bästa julklapp i år är samma som förra året, alla nya insikter som de unga vuxna där hemma bidrar med. Insikter som påverkar vår konsumtion och kommande affärsmodeller.

Det är de unga som driver på förändringarna, vilket inte är något nytt i sig. Men det nya är att de väljer att inte sätta sig själva i första rummet utan miljön, planeten och medmänniskor runt omkring sig. De tar konsekvenserna och gör val där enkelheten och den egna bekvämligheten åsidosätts för att värna miljön.

Svårare köpa sig fri

Tidigare var det en statussymbol att handla klimatsmart men normerna förändras och i takt med det våra beteenden. Förflyttning har också skett från status till skam att inte agera klimatsmart. Nu är det inte lika enkelt att köpa sig fri längre.

Läser vi vilka nya ord som fått fäste 2019 finner vi Gretaeffekten, smygflyga och tågskryta. Det företag som inte tänker på miljön kan straffas både snabbt och hårt av marknaden. Det är inte enkelt men ett måste att se på sin befintliga verksamhet med nya ögon. Företagets etik blir allt viktigare.

Frivilligt lidande

En artikel i DN strax innan jul tog upp det frivilliga lidandet som en motkultur mot det moderna överflödet med curlande teknologi och bekvämligheter som blivit vår boja.

Som motreaktion väljer fler och fler att utsätta sig för kyla, värme och hunger för att bli mindre bekväma och egoistiska. Jag vet inte om vinterbad eller flerdagsfasta är min lösning. Jag vet dock kraften i umgänget med nytänkande människor som ifrågasätter mina val.

Jag hoppas att vi under 2020 vill bli medskapare till ett gladare 20-tal. Ett årtionde då vi värnar lite mer om varandra och planeten än den egna bekvämligheten. Blir lite mindre egoistiska helt enkelt.