Hoppa till huvudinnehållet

Hoppar av attraktivt bostadsprojekt

Publicerad:
FB bostad har bestämt sig för att inte bygga bostäder på tomten intill MSB vid Tullholmsviken. Foto: Christer Wik

Två tomter med vattenläge återstår att bebygga med bostäder vid Tullholmsviken på Kanikenäset. Lecab fastigheter planerar för cirka 150 lägenheter på den ena, men FB bostad hoppar av sitt projekt med närmare 140 lägenheter på sin.

– Vi fick tyvärr inte ekonomi i det.

Det säger Henrik Lindblad, vd för Göteborgsbaserade FB bostad.

Man vann liksom Lecab fastigheter en markanvisningstävling som arrangerades av Karlstads kommun. I båda fallen handlade det om så kallad dubbel markanvisning där bolagen fick tomträtter mot att de först byggde mindre bostadsprojekt i en kransort innan de kunde sätta spaden i marken vid Tullholmsviken.

FB bostad planerade att uppföra två flerbostadshus längs Sjövägen i centrala Molkom med sammanlagt tolv lägenheter och därefter 130–140 lägenheter på tomten mellan MSB-huset och Skanskas nya bostadsprojekt.

Förnyade inte kontrakt

Men så blir det inte.

– Nej, vårt avtal med kommunen gick ut vid årsskiftet och vi har valt att inte förnya det. Idén med dubbel markanvisning var bra, men vi nådde inte i mål med de förutsättningar som fanns.

– Det berodde delvis på att vi inte fick ekonomi i projekten. Därför tar vi ett steg åt sidan och låter någon annan få ta över tomterna, säger Henrik Lindblad.

FB bostads intresse för att bygga bostäder i Karlstad finns dock kvar.

– Absolut. Vi tittar på olika alternativ, fortsätter Lindblad.

Beslut i nämnden

Enligt kommunens mark- och etableringschef Fredrik Nilson kommer teknik- och fastighetsnämnden avgöra vad som händer med de två tomter som FB bostad lämnar.

– Ett alternativ är att det vi genomför en ny tävling mellan de fyra, fem bolag som är intresserade, säger han.

På den här tomten mellan Skanskas lägenheter och kanotklubben vid Tullholmsviken ska Lecab fastigheter bygga cirka 150 nya lägenheter.
På den här tomten mellan Skanskas lägenheter och kanotklubben vid Tullholmsviken ska Lecab fastigheter bygga cirka 150 nya lägenheter. Foto: Christer Wik

Lecab fastigheter tänker genomföra sina projekt som planerat.

– Vi måste dock först vänta ut den nya detaljplanen för tomten mellan Packhusallén och kanotklubbens byggnad som blir klar under året.

– Därefter ska vi bygga tolv hyresrätter centralt i Väse och när de är klara drar vi i gång bygget av våra cirka 150 lägenheter vid Tullholmsviken. Det kan bli både hyresrätter och bostadsrätter, säger Lecab fastigheters vd Johan Svedlund.

Innan dess, med start i sommar, ska bolaget påbörja bygget av 259 studentbostäder vid Universitetstorget i Karlstad. Inflyttning blir det hösten 2022.

Skanska har i dagarna inlett byggandet av sin fjärde och sista etapp bostadsetapp vid Tullholmsviken.
Skanska har i dagarna inlett byggandet av sin fjärde och sista etapp bostadsetapp vid Tullholmsviken. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

Bostad och byggenFB bostadFredrik NilsonJohan SvedlundKarlstads kommunLecab fastigheterMolkomNyheterTullholmsvikenVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.