Hoppa till huvudinnehållet

Fullsmetat biblioteksprogram i Årjäng under våren

Publicerad:
Marit Kapla tog hem priset Årets svenska skönlitterära bok för Osebol under Augustgalan i höstas. I april kommer hon till Årjängs bibliotek.
Marit Kapla tog hem priset Årets svenska skönlitterära bok för Osebol under Augustgalan i höstas. I april kommer hon till Årjängs bibliotek. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vårens program på biblioteken i Årjängs kommun bjuder på allt från bibelprat och musik till Augustprisvinnare.

– Spretigt och mycket, högt och lågt, för vuxna och för barn, säger Marie Pettersson, kulturutvecklare på Årjängs kommun.

Programmet inleds på lördag, när det är dags för släktforskning på Årjängs bibliotek.

Torsdagen därpå bjuds det på en föreläsning om hemberedskap, som utgår från MSB:s information från 2018 om vad allmänheten förväntas klara av när krisen kommer.

Föreläsningarna fortsätter sedan under våren med Erika Bergkvist, som drabbades av utmattningsdepression. Hon kommer den 25 februari att berätta om farorna med stress och dålig självkänsla.

– Den tror jag kommer att bli intressant då det pratas allt mer om psykisk ohälsa, säger Marie Pettersson.

Missing people föreläser i Töcksfors den 30 mars.

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari visas under en vecka utställningen Jag kom ensam, som utgår från personliga berättelser om hur Sverige tog hand om judiska flyktingbarn under andra världskriget. Det blir även en föreläsning under veckan med titeln Förintelsens rationalitet.

– Den dagen har vi uppmärksammat under flera år. I år blir det två stora kuber med affischer och en föreläsning.

Teater för barnen

För barnen blir det bland annat en teckningsverkstad i Årjäng den 25 februari med tecknaren Esbjörn Jorsäter under några timmar i Årjäng.

Dagen efter blir det musikteater i Töcksfors när Bova och Bove tar sig ton. Den 15 april blir det teater och trolleri med Mästerskräddaren i såväl Årjäng som Töcksfors.

Biovisningar blir det i Årjäng i form av Gordon och Paddy samt Mitt liv som Zucchini den 27 februari.

Därtill blir det flera sagostunder på de båda biblioteken.

– Vi brukar på loven ha lite pyssel och teater och i år blev det här.

Prisvinnande bok

För litteraturintresserade ska man pricka in den 8 mars i kalendern. För på kvinnodagen kommer författaren Anna-Karin Palm och berättar om Selma Lagerlöf-biografin Jag vill sätta världen i rörelsen.

– I år är kvinnodagen på en söndag. Vi har inte haft öppet på söndagar tidigare, men i år gör vi ett försök med Anna-Karin Palms besök.

Augustpriset till värmländska Marit Kapla

En månad senare gästar Marit Kapla, som berättar om och läser ur sin Augustprisbelönade bok Osebol.

– Hon besöker även Kyrkerud under dagen.

Båda besöken sker i Årjäng.

Jonas Bergsten, bibelöversättare bosatt i Årjängs kommun, berättar den 12 mars, i Töcksfors, om sin översättning av den svenska kärnbibeln.
Jonas Bergsten, bibelöversättare bosatt i Årjängs kommun, berättar den 12 mars, i Töcksfors, om sin översättning av den svenska kärnbibeln. Foto: Joachim Lagercrantz/NWT Arkiv
Civilingenjören som blev bibelnörd

I Töcksfors kan man den 12 mars höra Jonas Bergsten berätta om sin översättning av den svenska kärnbibeln.

– Vi försöker vara något sånär rättvisa, och ser till att det sker saker även i Töcksfors, säger Marie Pettersson.

Vårprogrammet avslutas med musik på Årjängs bibliotek den 23 april då Göran Samuelsson och Bengt Bygren framför showen Flaksommar.

– Vi tar inte in hur mycket som helst, så där är det förköp och vi släpper biljetter den 1 april.

Fotnot: Komplett program finns på arjang.se och biblioteken.

Artikeltaggar

Anna-Karin PalmÅrjängÅrjängs bibliotekBengt BygrenGöran SamuelssonMarie PetterssonMarit KaplaNöje/KulturNyheterSelma LagerlöfTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.