Hoppa till huvudinnehållet

19-åriga Malin från Sunne vill se hela världen från köket

Publicerad:
"Vi lär oss mycket om hur man dekorerar tårtor. Det handlar en hel del om att skulptera i choklad och socker", berättar 19-åriga Malin Neubauer från Sunne som här håller upp en ros av socker. Foto: Privat

Malin Neubauer, 19 år, från Sunne har alltid vetat vad hon vill.

– Målet är att lära sig så mycket som möjligt inom bageri och konditori och att få jobba ute i världen. Nu pluggar jag i Schweiz och ska göra min praktik i Abu Dhabi, så det ser bra ut, säger hon.

Malin Neubauer är den första tjejen i FB:s nya reportageserie "Sunningar i världen". Hennes föräldrar, Åsa och Roland, är välkända för många utelunchande Sunnebor då de driver restaurangen Saffran & Vitlök i bibliotekshuset.

– De har jobbat i kök i hela sitt liv och har älskat det, men de vet också hur stressigt och jobbigt det kan vara. Så de har alltid sagt till mig att välja en annan väg om jag kan, berättar Malin.

Men det kunde hon inte.

– Nej, jag har alltid vetat att jag vill göra det här. När pappa och mamma berättade om när de jobbade på lyxkryssare ute i världen tyckte jag bara att det lät roligt och spännande. Det kändes verkligen som något jag ville göra.

Så när Malin på mentorsamtalet i åttan fick frågan vad hon hade för tankar inför gymnasievalet satte hon ord på sin målsättning.

– Jag berättade om mina planer att utbilda mig inom bageri och konditori och att jag sedan ville jobba utomlands för att lära mig mer. Jag har alltid tyckt om att baka och att jobba i kök är väldigt bra ifall du vill se världen samtidigt. Så det blir en bra kombo.

Första anhalten på den resan blev restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Tingvallagymnasiet i Karlstad. Efter den utbildningen var hon färdig bagare/konditor, men ville alltså mer.

– Från början tänkte jag väl att jag skulle stanna kvar i Sverige och jobba ett tag först, men så hade det varit en tävling på gymnasieprogrammet där man fick skriva om sina målsättningar; vad man ville göra. Priset var att få åka och kolla på Culinary Arts Academy i Luzern i Schweiz, känd som en av världens bästa skolor inom sitt område.

Här dekorerar Malin en Black princess cake.
Här dekorerar Malin en Black princess cake. Foto: Privat

Malin var en av tio elever från olika utbildningar i Sverige som fick åka till alplandet.

– Det kändes bra direkt. Stan var mysig. Och när vi kom till skolan och fick träffa lärarna kändes det väldigt rätt. Jag fick en tydlig och väldigt positiv bild av utbildningen. De gör allt jag vill hålla på med på den här skolan.

Malin kom in på utbildningen och nu har hon precis påbörjat termin tre, vilken är Malins andra eftersom hon redan var utbildad och därför kunde hoppa över den första. Hittills har allt motsvarat de högt ställda förväntningarna.

– Man utbildar sig mestadels inom konditori och chokladkonst. Vi lär oss mycket om hur man dekorerar tårtor. Det mesta är moderna grejer som är gångbara just nu. Det handlar en hel del om skulpturer i choklad och socker. Det ligger i tiden.

Konditorutbildningen i Luzern kombinerar praktiska ämnen med ledarskapskurser. Syftet är att eleven ska utvecklas till en framtida ledare i köket. Programmen innehåller även betalda praktikperioder där studenterna får möjlighet att arbeta på några av världens främsta restauranger.

Red fruit cocktail cake.
Red fruit cocktail cake. Foto: Privat

Oftast ges möjlighet till praktik på ett femstjärnigt hotell var man vill i världen. Malin har ordnat sin på Grand Hyatt i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, dit hon beger sig efter den här terminen.

– Det känns väldigt bra. Det är en bra kedja och huvudkonditorn är från Frankrike, vilket borgar för kvalitet. De som arbetar där brinner för sitt jobb och jag vet att jag kommer att jobba både som bagare och konditor på hotellet. Jag ska bland annat göra frukostbröd och jobba i två restauranger, en där de gör praliner och en där de gör desserter.

Det mesta i den värld som Malin är på god väg in i skiljer sig väldigt mycket från en vanlig enkel fika i Sverige.

– Jag har turen att ha föräldrar som vet hur det funkar. Därför har jag alltid känt mig väldigt väl förberedd. Visst är det tufft ibland. Lärarna på skolan säger ifrån väldigt tydligt ibland. Men det beror ju på att de vill att vi ska lyckas. Jag förstår att de bara vill vårt bästa.

Många 19-åringar skulle nog tveka inför att flytta till Abu Dhabi ett helt år.

– Det är klart att det känns lite läskigt, men någon gång ska man ta chansen och jag tar den nu, säger Malin Neubauer.

Coffee and hazelnut delight.
Coffee and hazelnut delight. Foto: Privat

Artikeltaggar

Abu DhabiFörenade ArabemiratenMalin NeubauerNyheterSchweizSunneTingvallagymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.