Hoppa till huvudinnehållet

Vandring - ny väg framåt för turism i Värmland

Publicerad:
Jonatan Lööf är turismsamordnare i Filipstad och tycker att Filipstad har goda chanser till mer naturturism. Foto: Filip Kowalski

Ett nytt projekt ska bana väg för ökad vandringsturism. Värmland är ett av länen som deltar och Filipstads kommuns turismansvarige Jonatan Lööf är positiv. Han tycker att naturturism är ett område där Filipstad med omnejd hävdar sig väl.

Trenden är grön och vandring är hett i turismbranschen - men i hur hög grad detta nått fram till Filipstads många vandringsleder är oklart.

– Det är svårt att mäta, i och med att vi inte har mätare ute i naturen. Däremot kan vi se på hemsidan att till exempel Tilas stoll verkligen är ett vandringsställe som många läser på om och även om Brattforsheden, säger Jonatan Lööf.

Fler vandrare i den vackra naturen betyder dock inte automatiskt mer klirr i kassan hos de lokala företagen.

– Det där är en av de stora utmaningarna, att få besökarna att spendera lite extra när de håller på med naturturism, säger Jonatan Lööf.

Det kan handla om att sälja paket för boende och transporter, om utflyktsguider och matkorgar, upplevelser på vägen eller fiskekort - med mera.

Gemensam standard

En annan utmaning är förstås att få hugade vandrare att komma just till Värmland och till Filipstad.

Projektet som Visit Värmland nu gått med i handlar om att skapa en gemensam standard och ett nationellt ramverk. Tanken med det är att öka tillgängligheten till vandringslederna, med sikte både på svenska och internationella besökare.

Vandring intresserar många. Här var Jonatan Lööf på väg till Bordet i skogen, en satsning på måltidsturism sommaren 2019 på Brattforsheden.
Vandring intresserar många. Här var Jonatan Lööf på väg till Bordet i skogen, en satsning på måltidsturism sommaren 2019 på Brattforsheden. Foto: Lena Richardson

Det talas om gemensam skyltning, men också om hur man långsiktigt förvaltar en led.

Det är bra föresatser, tycker Jonatan Lööf.

Bra med standard

– Det handlar om att en besökare vet att om jag går den här leden uppfylls kraven, till exempel att det är skyltat hela vägen och inte bara en bit, att det röjs utmed leden så det inte ligger för många träd över den och att markavtal upprättats så man inte bara har muntliga avtal, säger han. Om man verkligen arbetar fram ett sånt koncept genererar det så klart fler besökare till ett område.

Det övergripande målet med det nya projektet är att öka andelen internationella gästnätter i Sverige och att öka både omsättningen och sysselsättningen hos besöksnäringens företag.

Bra för landsbygden

"Detta ska på sikt också bidra till att Sverige förstärker sin position som ledande naturturismdestination i världen", skriver Visit Värmland i ett pressmeddelande.

– En satsning på vandringsturismen är något som besöksnäringen i hela Sverige kommer att kunna dra nytta av. Inte minst finns en stor potential att utveckla besöksnäringen på landsbygden, som jobbskapare, och ge möjlighet till en kontinuerlig landsbygdsutveckling, säger Jonas Rosén, vd Visit Dalarna AB, som tillsammans med Tourism in Skåne är projektägare.

Alla landets regionala turismorganisationer är dock med, via Regionala Nätverket för Turism, där en ny plattform skapats.

– Det här är första gången alla Sveriges regioner enas i ett gemensamt projekt och det är extra roligt att Värmland kan vara med och bidra till den nationella utvecklingen säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.

Ligger i tiden

Projektet ligger i tiden på flera sätt. Just nu talar klimatdebatten för den grönare turismen, inte minst när svenskar väljer bort långflygningar och semestrar svenskt istället. Men också intresset från utlandet för de svenska vandrings- och cykellederna ökar. Många länder i Europa är trångbodda och för exempelvis tyskar och holländare är de svenska skogarna närmast exotiska.

Headagen 2019 blev en stor succé på Brattforsheden, men också när det inte är speciella arrangemang som detta är det många som hittar ut i naturen. Ett nytt projekt ska fånga upp intresset och göra turistbusiness av det.
Headagen 2019 blev en stor succé på Brattforsheden, men också när det inte är speciella arrangemang som detta är det många som hittar ut i naturen. Ett nytt projekt ska fånga upp intresset och göra turistbusiness av det. Foto: Lena Richardson

– Det finns många trender och vandringsturism är också en trend som kommer och går. Generellt sett kan man säga att naturen alltid legat alla varmt om hjärtat. Desto mer människor det blir, desto fler söker sig ut i naturen.

Ibland kanaliseras naturintresset via fenomen som Pokémon go och geocaching, ibland är det mer klassiska vandringar som får ett uppsving.

Fina kajakvatten

Jonatan Lööf är själv mycket intresserad av fiske, vandring och cykelturism och tycker att Filipstad hävdar sig väl.

– Kajakpaddlingen här tycker jag är exceptionell faktiskt. Vid Svartälven finns det eldstäder och vindskydd och där är väldigt bra och trolskt att paddla.

Artikeltaggar

FamiljFilipstadFilipstads kommunJonatan LööfMia LandinSverigeVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.