Låt juice komplettera frukt och grönt

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Livsmedelsverket bör därför göra det enkelt för konsumenten att äta varierat. Då bör man inte utesluta ett lättillgängligt och hälsosamt alternativ som juicen ur kostråden, skriver Magnus Berndtsson.
Foto: Nora Lorek/TT
Juice är ett bra komplement till frukt och grönsaker för den som vill få i sig mer vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vid pressning till juice följer allt det nyttiga från frukten utom fibrerna med, skriver Magnus Berndtsson.

Frukt är godis, brukar det heta. Det stämmer bara till viss del. Den naturliga sötman ger samma njutning som godis medan frukt, bär och grönsaker dessutom innehåller viktig näring. Samtidigt som svenskarna äter mest godis i världen, äter merparten för lite frukt och grönt.

Enligt Livsmedelsverket äter svenska kvinnor i genomsnitt cirka 350 gram frukt och grönsaker medan män äter cirka 300 gram dagligen. Endast 17 procent av befolkningen får i sig de 500 gram frukt och grönsaker som rekommenderas, vilket är oroande ur ett folkhälsoperspektiv.

Vad som är än mer oroande är att bara var tionde ungdom enligt Riksmaten Ungdom 2016-17 får i sig tillräckligt med frukt och grönt. Juice är ett bra komplement till frukt och grönsaker för den som vill få i sig mer vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vid pressning till juice följer allt det nyttiga från frukten utom fibrerna med.

Därför är det olyckligt att Livsmedelsverket i sina kostråd tagit bort rekommendationen att en deciliter juice kan verka som en del av intaget av 500 gram frukt och grönsaker per dag, Det innebär att myndigheten gör det svårare för många män och kvinnor att få i sig tillräckligt med näringsämnen.

Nu är det återigen dags att börja arbetet med att revidera de nordiska näringsrekommendationerna som ligger till grund för Livsmedelsverkets kostråd. En varierad kost är nyckeln till att vi ska må bra och såväl övervikt som undervikt och undernäring har negativa konsekvenser på hälsan. Livsmedelsverket bör därför göra det enkelt för konsumenten att äta varierat. Då bör man inte utesluta ett lättillgängligt och hälsosamt alternativ som juicen ur kostråden. Det är snarare överkonsumtion som bör beivras.

Livsmedelsverket verkar, utifrån samma vetenskapliga underlag som i Danmark och Finland, hellre vilja likställa juice med sockerdricka. I Danmark och Finland gör man dock bedömningen att rekommendera juice. Vi vill se en kostrådsrekommendation som ger ökade möjligheter att konsumera naturens goda i den form man själv önskar. Juice är även i fortsättningen ett bra och hälsosamt komplement till frukt och grönt.

Magnus Berndtsson

Ordförande, Svenska Juiceföreningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.