Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen: "För dålig tillgång till fri passage på Bomstadbaden"

Publicerad:
Så här såg det ut på den södra udden på Bomstadbadens camping förr. Nu tillåts inte längre stora utbyggnader utanför tält och husvagnar, men länsstyrelsen är ändå kritisk till allmänhetens tillgång till udden.
Så här såg det ut på den södra udden på Bomstadbadens camping förr. Nu tillåts inte längre stora utbyggnader utanför tält och husvagnar, men länsstyrelsen är ändå kritisk till allmänhetens tillgång till udden. Foto: Mikael Lindblom

Länsstyrelsen riktar kritik mot den nya detaljplanen för Bomstadbadens camping. Man anser att allmänheten inte får tillräckligt med tillgång till den södra udden.

– Avståndet från gångvägen till campingplatserna menar vi inte är en tillräckligt fri passage.

Camparna kvar på Bomstadbaden

Det säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare på länsstyrelsen.

Karlstads kommun har tagit fram en ny detaljplan för Bomstadbadens camping. Anledningen är att camparna på den södra udden över tid hade gjort stora tillbyggnader utanför tält och husvagnar som i vissa fall gick ända ner till Vänerstranden.

I den nya detaljplanen får tillbyggnaderna inte vara belägna närmare än 4,5 meter från vattnet och inte vara större än 25 kvadratmeter.

Planen har för en tid sedan varit ute på granskning, den andra gången man får tycka till om den, och i sitt yttrande länsstyrelsen återigen kritik mot kommunens förslag till utformning.

– Vi anser inte att förslaget om två meters avstånd från strandkanten till kvartersmarkens campingändamål är tillräcklig. På den ytan ska det få plats med en gångstig.

"Inne och klampar"

– Men den lilla ytan gör inte att man upplever att man som besökare har fri passage längs uddens stränder utan att man är inne och klampar hos camparna. Och vid högvatten går det inte att gå alls längs stigen, säger Magnus Ahlstrand.

I stället vill länsstyrelsen att ytan mellan vattnet och camparna utökas till några tiotal meter.

– Samtidigt ifrågasätter vi som tidigare grunderna för upphävandet av strandskyddet på udden. Om man studerar äldre flygfoton är den i det närmaste oexploaterad efter att det generella strandskyddet infördes 1975.

"Behöver ta omtag"

– Kommunen behöver ta ett omtag med detaljplanen, framför allt när det gäller allmänhetens möjlighet till fri passage längs uddens stränder, säger Magnus Ahlstrand.

Samtidigt anser länsstyrelsen att kommunen har gjort stora förbättringar av detaljplanen från att den var ute på samråd. Det gäller bland annat brandsäkerheten, markanvändningen och miljökvalitetsnormer för vatten.

Artikeltaggar

BomstadbadenBostad och byggenCampingDetaljplanerHusvagnarKarlstads kommunMagnus AhlstrandTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.