Hoppa till huvudinnehållet

Ställningsföretag sparkas ut från Gruvön

Publicerad:
Gruvöns bruk har avslutat samarbetet med leverantören av de byggställningar som används i samband med reparationer och underhåll av pappersmaskinerna.
Gruvöns bruk har avslutat samarbetet med leverantören av de byggställningar som används i samband med reparationer och underhåll av pappersmaskinerna. Foto: Marina Johansson/Arkiv

Billerud Korsnäs har sagt upp avtalet med leverantören av byggnadsställningar på Gruvöns bruk.

– Företaget lever inte upp till de krav vi ställer, säger säkerhetschefen på Gruvöns bruk, Anders Philipsen Englund.

I december stämde fackförbundet Byggnads ett utländskt byggställningsföretag som hade arbetat under bygget av den nya kartongmaskinen på Gruvöns bruk. I Arbetsdomstolen kräver Byggnads ställningsföretaget på 8 miljoner kronor med motiveringen att företaget "systematiskt äventyrat de yrkesarbetandes hälsa genom att bland annat bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta tecknade kollektivavtal".

– När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter, sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin då.

Annat företag

Nu är det ett annat ställningsföretag på Gruvöns bruk som anklagas för brister i skydd och säkerhet.

– De leverantörer som inte följer de strikta säkerhetsregler som vi har kan inte arbeta för Billerud Korsnäs. Därför tog vi 8 januari ett beslut om att säga upp avtalet med nuvarande leverantör av ställningsbyggnationer, säger säkerhetschefen på Gruvön, Anders Philipsen Englund.

Han vill inte gå in på detaljer om vad bristerna har bestått i. Han vill inte säga något om huruvida brukets anställda utsatts för konkreta risker.

– Det är en samlad bedömning utifrån att de inte efterlevt våra skydds- och säkerhetsregler inne på området. Vi går inte in på mer detaljer kring vad det är som har inträffat.

Ingen olycka

– Det har inte skett någon olycka, men Billerud Korsnäs sätter alltid säkerheten först och vi har en nollvision gällande olyckor och tillbud. Vi jobbar proaktivt och vi känner att de inte har levt upp till våra kravställningar helt enkelt och då har vi valt att avsluta samarbetet med dem.

Anders Philipsen Englund anser inte att Billerud Korsnäs har brustit i sina upphandlingsrutiner.

– Det första fallet var före min tid, men jag ser inte att vi i det senaste fallet hade kunnat göra något annorlunda. Upphandlingsavdelningen var väldigt tydliga och uppmärksammade leverantören på vilka säkerhetsregler som gäller.

– Vi har följt våra vanliga rutiner, men vi kanske ska vara ännu vaksammare och skärpa rutinerna ytterligare när vi anlitar den här typen av tjänster i framtiden.

Byggnadsställningar sätts regelbundet upp i samband med höghöjdsarbeten vid reparationer och underhåll på maskinerna. En ny leverantör är upphandlad och klar så det blir inget glapp i produktionen.

– Den nya är på plats nästa vecka.

Byggnads kritiska

Byggnads ordförande i Värmland/Örebro, Kenneth Svärd, känner inte till det senaste fallet på Gruvöns bruk, men han är generellt mycket kritisk till hur byggställningsföretagen sköter säkerheten.

– Under arbetsmiljöveckan, vecka 43, inspekterade vi totalt mellan 1100 och 1200 arbetsplatser. 65 procent av de ställningar vi såg var inte godkända och borde inte ha fått användas.

Enligt Kenneth Svärd lockar ställningsbranschen med lättförtjänta pengar, och grundproblemet är att det är för lätt att fuska med utbildningsintygen, säger han.

– Vem som helst kan starta ett utbildningsföretag och skriva ut utbildningsintyg. BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd, har godkänt tre utbildningsgivare. Vi menar att bara de som godkänns av nämnden borde få ge ut utbildningsintyg. Men det allra bästa vore ett system med yrkesbevis för ställningsbyggare. Då skulle branschen bli självsanerande.

Kenneth Svärd säger att frågan står högt på dagordningen inom Byggnads.

– Jag ska upp till Stockholm nästa vecka och träffa riksdagsledamöter - då ska jag ta upp just den här frågan.

Fotnot: NWT har sökt ställningsföretaget som sägs upp på Gruvön, men inte fått kontakt.

Artikeltaggar

ArbetsdomstolenBillerud KorsnäsGrumsIndustrierNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.