Socialdemokraterna har tappat fotfästet

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Försörjningsstöd efter ett långt arbetsliv och därmed en kommunal kostnad, istället för en pension som går att leva på från staten, skriver Mikael Ensson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Själv har jag gått med i Socialdemokraterna igen då jag vill jobba för det Socialdemokraterna som jag vill ha det och för det Sverige jag vill ha, skriver Mikael Ensson.

Tänka sig att 400-åriga tänkvärda ord fortfarande är aktuella i dag: ur led är tiden.

Socialdemokraterna har helt tappat fotfästet ideologiskt för att leda samhället tillsammans med mittenpartierna. Ett 73-punkters program plockades fram som nu ska följas och detta samarbete kom till enbart för att olika partier inte ville släppa fram Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Ett samarbete som blev bra liberal politik och som i mångt och mycket förlorade sin socialism som Socialdemokraterna är kända för och som partiet måste fortsätta jobba efter om partiet ska ha en chans överhuvudtaget i valet senast 2022.

Vi har många grupper som hamnar mer och mer utanför det trygga Sverige som merparten av oss som bor i landet är vana med. Antalet hjälporganisationer ökar och inte bara i storstäderna utan de finns också i Eda och Arvika kommuner dit folk kan komma och få sig mat när de inte har råd att köpa själva. Det är lätt att döma dessa, men det är lätt gjort att hamna i denna situation för nu får man i stort sett inte vara långtidssjukskriven.

Försäkringskassan har fått ett inhumant konservativt regelsystem som de ska följa, beslutat av riksdagen. Folk har inte heller råd att vara pensionärer då den med nöd och näppe räcker till hyra och ström och ibland inte ens till det och då får man försörjningsstöd av kommunen. Försörjningsstöd efter ett långt arbetsliv och därmed en kommunal kostnad, istället för en pension som går att leva på från staten. Det är ett hån mot pensionärerna. Det är de som byggde landet till det fantastiska land som det ska vara och som jag vill ha det.

Som vanligt ligger Sverige flera år efter allt som behöver göras och när nu pensionen höjs, ja då är det med några ynka kronor minus skatt. För de sämst ställda blir det ingen ökning, för antingen minskar bostadsbidraget eller försörjningsstödet med motsvarande summa. Det som behöver göras är ett lyft som är att prata om, en grundpension som ska vara skattefri och som ska ligga i spannet mellan 15 000-20 000 kronor.

Man kan tro att det är lätt att bli pensionär och ja visst, många har det bra. Men dessvärre kommer också en hel del kostnader, kostnader som man måste betala. Dessa kostnader som jag tänker på ska också vara gratis för dem och jag tänker då på saker som mediciner, tandläkarkostnader, hjälpmedel av olika slag ja listan kan göras längre än så.

Nu har jag bestämt mig att åter börja med politiken. Jag kan inte allt och jag vet inte allt, men jag kan vara med och försöka påverka samt lära mig. Politik är roligt och vi måste bli fler fritidspolitiker. Det är många personer som sitter hemma runt borden och är fulla med bra åsikter. Engagera er och var med för att bygga upp våra kommuner och vårt land igen! Vilket parti låter jag vara osagt.

Själv har jag gått med i Socialdemokraterna igen då jag vill jobba för det Socialdemokraterna som jag vill ha det och för det Sverige jag vill ha. Ett land där vi visar humanism, gemenskap, respekt, trygghet för varandra och får det tillbaks av landet. Ett land där vi var och en kan få bli sjuka, bli äldre, utvecklas och skapar det bättre för alla.

Kom med i politiken, så jobbar vi tillsammans för ett bättre och vackrare humanistiskt Sverige.

Mikael Ensson (S)

Koppom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.