Labradoren toppar svenska hundlistan

Publicerad:
Labrador retriever toppade listan över nyregistrerade hundar i Sverige i fjol. Arkivbild. Foto: Mary Altaffer

Fjolåret var ännu ett i raden av dominans för labrador retriever i listan över Sveriges populäraste hundraser.

Flatcoated retriever och fransk bulldog var uppåtgående bubblare på listan medan strävhårig normalstor tax och jack russell-terrier var i fallande.

Det var en överlägsen hundpromenadseger för labrador retriever i fjol. Rasen noterades för 2 920 nyregistrerade individer, och sprang därmed rejält ifrån tvåan golden retriever som klockade in på 1 953 nyregistreringar. Tysk schäferhund nosade på andraplatsen men fick med 1 949 nyregistreringar nöja sig med tredje, enligt Jordbruksverket.

Labrador retriever tog över förstaplatsen från schäfer redan 2010 och har hållit den sedan dess, enligt Svenska Kennelklubben (SKK).

  • Golden retriever är också en populär hundras.
    Golden retriever är också en populär hundras. Foto: Bernd Weißbrod
  • 993 nyregistrerade franska bulldoggar förra året.
    993 nyregistrerade franska bulldoggar förra året. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
  • Den strävhåriga taxen platsar också in på topp 20-listan.
    Den strävhåriga taxen platsar också in på topp 20-listan. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

I fjol ökade flatcoated retriver med 32 procent till 880 nyregistreringar och fransk bulldogg med 23 procent till 933 nya individer. Strävhårig tax och jack russell-terrier backade till plats 18 respektive 20 på listan.

Totalt registrerades 51 454 nya hundar i fjol, en liten ökning från 50 532 under 2018.

Fjolåret såg också tre nya raser hos SKK – ​slädhundraserna canadian eskimo dog och ​​jakutskaja laika samt den japanska spetsen ​​shikoku. Totalt finns nu 356 raser och rasvarianter registrerade hos SKK.

Artikeltaggar

Djur och naturHundHusdjurJordbruksverketSKK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare