Köttätande tant: "Mycket skeptisk till vegetarisk kost"

Insändare
PUBLICERAD:
Tanken på en frukt- och grönsaksfri dag i veckan har väckt mångas tankeverksamhet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Insändaren om fruktfri dag har fått flera insändarskribenter att reagera och agera. Här kommer tre nya insändare på temat:

Angående insändaren om grönsaksfria dagar i skolan.

Jag tycker att alla dagar borde vara grönsaksfria.

Grönsakerna borde istället få stå kvar på sin växtplats och se fina ut.

Killing

Grannens gris bättre än långväga spis

Jag tycker det är bra att du tar upp problemet med den ständigt ökande efterfrågan av långväga livsmedel.

Fördelarna med att äta mer närproducerat kött och färre exotiska frukter och grönsaker tål verkligen att lyftas fram i ljuset. Självklart är det miljövänligare att äta lokalproducerat i så stor utsträckning som möjligt, istället för att äta matvaror som transporterats över halva jordklotet.

Jag ser det också som energieffektivt att äta animalisk föda, eftersom man står sig så bra av det och man vet ju också att man får i sig vad man behöver genom att äta normala portioner.

Ska man klara sig på bara vegetabilisk föda så krävs inte bara större mängder mat, utan också omfattande kunskap om dess närings- och energiinnehåll.

Jag är mycket skeptisk till vegetarisk kost och tycker det borde vara en självklarhet att det alltid finns ett animaliskt alternativ i skolbespisningen, så att eleverna får riktig mat som de står sig på. Detta är inte minst viktigt för barn som fortfarande växer.

Även om man givetvis måste ta seden dit man kommer och äta vad som bjuds i det sammanhang man befinner sig, så kan man ju hemmavid se till att äta det man själv mår bäst av och tror är hälsosammast och miljövänligast. För många av oss innebär nog det att inte göra allt för stora förändringar i kosthållningen, utan att främst äta det vi är vana vid och märker att vi mår bra av.

Köttätande tant

Ungdomars hälsa är viktigast

Det finns en fördel med att våra barn och ungdomar ska få frukt och grönt i skolan till lunch.

Många familjer lever i socioekonomisk utsatthet och föräldrarna har kanske inte råd att handla kost i form av frukt och grönt till barnen. Det innebär att barnen/ ungdomarnas enda möjlighet att få i sig viktiga näringsämnen ifrån denna kost sker genom skolan. Lika viktigt som motion/ idrott är för barn/ ungdomar i skolan, är kosten.

Våra barn och ungdomars hälsa är viktig och de är Sveriges framtid.

Hoppas du framöver kan se saker ur fler perspektiv än enbart ett.

Ebba

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.