Hoppa till huvudinnehållet

Tomas Ledin om "sin" musikalfilm: "Känner en stor tacksamhet"

Publicerad:
Tomas Ledin hade till en början inte större förväntningar på filmen.
Tomas Ledin hade till en början inte större förväntningar på filmen. Foto: Carl Edlom

Den värmländske producenten Peter Kvint arbetade nära Tomas Ledin när musiken till musikalfilmen "En del av mitt hjärta" skapades. Här berättar Ledin om arbetet.

Hur vill du beskriva din känsla när du blev tillfrågad om att låta din musik ligga till grund för en musikalfilm?

– Det kom lite oväntat. Det kändes hedersamt naturligtvis att de ville skriva en musikalberättelse baserad på mina sånger. Samtidigt var jag lite skeptisk. Det är en sak att ha en idé, något helt annat att genomföra ett som i det här fallet så gigantiskt stort projekt. Efter mötet tänkte jag att, visst intressant och kul, men vi får väl se. Jag hade inga större förhoppningar…

Värmlänning om Ledinfilmen: "Rheborg fick jag lura in i sångbåset"

Hur upplever du Peters arbete med dina låtar? Var du själv involverad i processen?

– Grundtanken var att en del av materialet skulle ligga nära originalarrangemangen och att några av sångerna skulle få helt nya arrangemang. Allt för att skapa en dynamik som både infriade och överraskade. I den processen hade Peter i stort sett fria händer, ofta i samarbete med regissören Edward af Sillén.

– Peter arbetar snabbt och imponerade stort med sin breda musikalitet som verkligen var en stor tillgång när förslag på hur det ska låta kom från flera håll. Samarbetet flöt på fint, Peter är social och har den där lyhördheten och kreativiteten som är nödvändig i sådana här processer. Min funktion var som exekutiv producent, alltså att vara involverad i processen, lite på avstånd och godkänna riktningen, för att sedan i slutarbetet bli mer delaktig och närvarande i studio. Jag var även med och gjorde alla slutmixar för både filmen och CD-versionerna samt ljudläggningen av själva filmen.

Vad känner du inför den färdiga filmen? Publikens mottagande?

– När jag såg den första versionen före sommaren kände jag en stor lättnad. Jag hade burit på en viss oro men jag förstod då att mina sånger hamnat i fint sällskap. Reaktionerna på sociala medier har varit minst sagt översvallande, klart det värmer. Jag känner en stor tacksamhet och inte så lite stolthet, det är en ynnest att som upphovsman – en kille som skrivit sånger hela sitt yrkesverksamma liv – få vara en del av den här storartade framgången.

Artikeltaggar

Nöje/KulturPeter KvintTomas Ledin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.