Hoppa till huvudinnehållet

Restprodukter från massabruk ska göda skogen

Publicerad:
Tester visar att berikat biokol som bland annat innehåller Restprodukter från massa- och pappersbruk är ett effektivt gödsel för tallplantor.
Tester visar att berikat biokol som bland annat innehåller Restprodukter från massa- och pappersbruk är ett effektivt gödsel för tallplantor.

Restprodukter från massa- och pappersbruk kan bli framtidens skogsgödsel. Karlstads universitet har inlett ett forskningsprojekt där man tar fram produkten berikat biokol.

– Biokolet har många positiva effekter på miljön, säger Maria Sandberg.

Hon är lektor i miljöteknik vid Karlstads universitet och ledare för forskningsprojektet om berikat biokol.

Satsningen drogs i gång i slutet av 2018 och är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Stora Enso, Mellanskog, Econova, Skogsstyrelsen och Paper Province. I slutet av oktober fick samarbetet knappt fyra mijoner av Vinnova för att fortsätta projektet i tre år till.

– Det forskas mycket kring biokol i jord, men vi är ganska ensamma om att göra det i skogsmark. 2018 genomförde vi ett förprojekt med labbstudier och i november startade vi upp huvudprojektet, säger Maria Sandberg.

Tanken är att man ska dra nytta av det näringsrika slammet från massa- och pappersbrukets vattenrening och skapa biokol.

Blir pellets

Genom att även blanda i aska från en biobränslepanna och kväve från ett kommunalt reningsverk ska man skapa ett gödningsmedel i pulverform som sedan kan pressas till pellets.

– Gödningsmedlet är tänkt att användas för att få nya gran- och tallplantor att växa bättre. Då kan man säga att cirkeln sluts när skogens restprodukter återanvänds.

– Förstudien visar att vi bara behövde tillsätta hälften så mycket gödsel som i dag när vi använde det berikade biokolet på våra torvodlade testplantor. Biokolet har verkligen många positiva effekter på miljön, säger Maria Sandberg.

Många deltagare

Förutom bättre tillväxt för plantorna och mindre behov av gödsel är det samtidigt en stor fördel att dagens restprodukter kan komma till nytta.

– Vi har i många år pratat med Skoghalls bruk om att genomföra det här forskningsprojektet. Och det är unikt eftersom det har så många deltagare från skogsbranschen. Det är en trygghet.

Med start i höst och under 2021 ska ett hundratal plantor planteras ut i skogen och gödslas med berikat biokol.

– Effekterna ska studeras både tekniskt och biologiskt och sedan ska en affärsanalys göras för att se om det det är möjligt få fram en bra produkt av det här. Det gäller att göra den ekonomiskt hållbar och lönsam att tillverka.

Artikeltaggar

EconovaKarlstadKarlstads universitetMellanskogNäringslivNyheterSkogsstyrelsenStora EnsoVinnova

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.