Krävs det Brexit för att få en rimlig tobakspolitik?

Debatt
PUBLICERAD:
Skulle britterna post-Brexit även tillåta snus kan ytterligare tusentals liv räddas årligen. Utan att en enda skatt höjs, skriver Albin Zettervall.
Foto: Markus Konow
Sedan 1980 har andelen rökare halverats, parallellt med att andelen snusare ökat. Och det är framförallt fler och fler kvinnor som väljer prillan framför ciggen, skriver Albin Zettervall.

Svenskt snus kan rädda miljoner liv i Europa, men regeringen försummar chansen. Den 12 december vann Boris Johnsons Tories en jordskredsseger i extravalet i Storbritannien. Det innebär att Storbritannien med största säkerhet kommer att lämna Europeiska Unionen med start den 31 januari.

Konsekvenserna av denna utdragna exit är många, såväl för den lämnade unionen som för de flyende britterna. En konsekvens är att Sverige kommer stå mer ensamt i unionen när det gäller frågor om självbestämmande, att begränsa slöseri och för att främja frihandel. En föga uppmärksammad positiv konsekvens är att britterna själva kommer kunna driva en mycket mer framgångsrik tobakspolitik. Befriad från Bryssels klåfingrighet kan Boris Johnson anamma en politik som kan rädda tusental britters liv.

EU har som bekant ett exportförbud på snus. Det innebär att samtliga medlemsländer utom Sverige är förbjudna att sälja snus. Kommissionen upprätthåller detta förbud med argument om omtanke för européernas hälsa. Samtidigt som franskt vin, bayerskt öl och italiensk pasta får säljas tillsammans med cigaretter i livsmedelsbutiker.

Storbritanniens motsvarighet till Sveriges Folkhälsomyndighet, Public Health England, uppmuntrar redan i dag rökare att börja använda e-cigaretter. Detta eftersom det är belagt att en e-cigarett är åtminstone 95 procent mindre skadlig än en vanlig cigarett där användaren måste dra ned giftig rök i lungorna för att få en dos nikotin.

Public Health England har varit framgångsrika i sin kampanj. Antalet personer som använder e-cigarretter i Storbritannien har ökat dramatiskt från drygt 700 000 år 2012 till att över tre och en halv miljoner britter använder produkten. En övervägande del av de nya e-cigganvändarna är före detta rökare. E-cigaretter kommer därmed på längre sikt att rädda miljontals människor. Något som varken EU-kommissionen eller folkhälsomyndigheten kan skryta med.

Faktum är att vi har haft en lika fantastisk utveckling i Sverige. Sedan 1980 har andelen rökare halverats, parallellt med att andelen snusare ökat. Och det är framförallt fler och fler kvinnor som väljer prillan framför ciggen.

Av denna anledning har Sverige avsevärt lägre andel fall av lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar kopplade till rökning än andra länder i EU. Trots att svensken brukar lika mycket nikotin som resten av Europa. Skulle britterna post-Brexit även tillåta snus kan ytterligare tusentals liv räddas årligen. Utan att en enda skatt höjs.

Men det ska inte behöva krävas fler exits för att andra länder ska kunna driva en rimlig tobakspolitik. Riksdagens näringsutskott har enhälligt röstat för att regeringen ska verka för att häva exportförbudet på tobak. Trots detta har socialminister Lena Hallengren (S) uttalat att hon inte kommer verka för häva exportförbudet.

Det är en skandal att en svensk minister försitter chansen att låta det svenska snuset bli en exportsuccé och rädda människoliv.

Albin Zettervall

Viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.