Flygskam, nedlagd Frankfurtlinje och år av ekonomiska förluster. Finns det en framtid för Karlstads flygplats?
Ordföranden Mikael Lundström pratar om en omyndighetsförklarad flygplats man vill göra myndig.
– Vad jag förväntar mig 2020? Att vi får en flyglinje till en europeisk hub, säger han.
Klockan tickar mot avgång. Gaten öppnar strax och dagens andra tur mot Stockholm väntar för flera värmlänningar på Karlstads flygplats.
Kyla och mörker plus en klassisk flygplatsstämning. Det tycks inte vara många möten, resor eller utbildningar kvar för företagarna innan helgerna. Resenärerna är inte jättemånga.
På en av stolarna i väntan på att checka in sitter Patrik Nilsson, säljare från ABB.
Han ska till Finland för jobb.
– Jag är väldigt glad att flygplatsen finns. Det underlättar, säger han.
Nästintill honom sitter två andra personer och diskuterar, som om de inte lämnat kontoret.
Fredrik Sjövall och Tina Westerlind är rektor respektive vice rektor på NTI gymnasiet i Karlstad. De ska till Arlanda för att flyga vidare till Umeå.
– Det är skönt att ha möjligheten att resa härifrån, säger Fredrik Sjöval.
– Nu reser vi sällan och försöker ofta göra det med tåg. Men att flygplatsen finns här är väldigt bra. Särskilt, om jag får uttala mig som privatperson, när man ska resa på semester med barnen, säger Tina Westerlind.
In genom dörrarna kliver Håkan Johansson och Hans Wineberg, med varsin rullväska. Båda kommer från Stora Enso i Forshaga.
Via Schiphol i Amsterdam ska de till Genéve i Schweiz för att lära sig mer om ett speciellt förpackningsmaskineri.
Båda uppskattar flygplatsen. Men de saknar Frankfurtlinjen eller att – åtminstone – ha möjligheten att ta sig till en europeisk hub från Värmland.
– Jag tycker att man ska satsa på Kastrup i Köpenhamn. Lätt och nära, och man kommer ut i resten av världen, säger Hans Wineberg.
– Vi får hoppas att det löser sig för flygplatsen, tillägger Håkan Johansson.
Målet för 2020
Det är för dem här, företagarna och näringslivet, som Karlstad flygplats ledning kämpar. Eller rättare sagt, det är för dem här som många kämpar för flygplatsen.
Sedan tappet av Frankfurtlinjen tidigare i år har man jagat en ny linje ut i Europa.
Enligt Mikael Lundström, ordförande för Karlstad airport, är målet för nästa år att ha hittat en lösning.
– Vad jag förväntar mig 2020? Att vi får en flyglinje till en europeisk hub.
Det är viktigt för ett "blomstrande län" säger han:
– För att värmländska företag ska kunna åka ner till Paris eller New York och slippa åka via Arlanda. Frankfurt var en bra hub. Du kom från Karlstad och hade 400 destinationer ut i världen.
Förlust i bokslutet
Han tar emot NWT vid lunchtid en helt vanlig veckodag. Flygplatsen börjar bli fylld av folk. Charterresan till Las Palmas går om några timmar.
Utöver charterplanen, som går titt som tätt – beroende på årstid – finns det normalt tre avgångar till Stockholm varje dag.
Men det kostar. Enligt Mikael Lundström har står det minus 30 miljoner kronor i senaste bokslutet. Samtidigt påpekar han att det inte handlar om att gå med vinst.
– Det här är att jämställa med kollektivtrafik. Hur mycket får Värmlandstrafik gå med förlust? Karlstadsbuss? Det här ju infrastruktur. Hur lönsam är en busshållplats? säger han och fortsätter:
– Vinsten i att ha en regional flygplats är ju det faktum att vi kan ha företag som etablerat sig här och betalar skatt.
Det är lite komplext
Karlstads flygplats ägs till hundra procent av Karlstads kommun.
Ulf Johansson är tillväxtdirektör på kommunen. Han önskar att fler organisationer tar ansvar för flygplatsens framtid.
– I Frankfurtidén hade vi med oss Region Värmland. Jag tycker att det är en bra idé att försöka hitta ett samarbete med regionen även nu. Och där har vi diskussioner.
Mikael Lundström är inne på samma spår:
– Flygplatsen i Karlstad levererar till hela Värmland. Det är till gagn för alla företag och invånare.
När Region Värmland bildades bestämdes det att regionen skulle ta ett större ansvar för flygplatsen.
Utvecklingsdirektören Lars Christensen säger att regionen i dag tar ett ansvar för flygplatsen. Den har varit medfinansiärer till Frankfurtlinjen och ger miljonbelopp i bidrag varje år.
Huvudfrågan, att ta ett mer formellt ansvar, är uppe för dialog med Karlstads kommun.
– Den är tajt nu kring framtiden. Det är lite komplext i och med att vi har lite svårt att hitta en lösning för att få flyg till en internationell hub.
Längre framtid
Det är svårt för flygplatsen att hitta en ersättningslinje till Frankfurtflyget. Men i Mikael Lundströms tro på framtiden blir det lättare.
Den tron ligger helt i linje med vad den politiska majoriteten i Karlstad kämpat för under året: att se över Trafikverkets monopol.
– Kanske inte till 2020 men inom kort så hoppas jag att staten omprövar det här att monopolet man har lagt till Trafikverket. Av regionalpolitiska skäl är det helt tokigt att man omyndighetsförklarar kommuner i landet. Varför ska de bestämma det i Stockholm?
Det är trafikverket som har monopol på att upphandla flygtrafik i Sverige. Detta lämnar alla regionala flygplatser i sticket. De blir omyndighetsförklarade, enligt Mikael Lundström.
Här tror han att en politisk process har påbörjats för att göra flygplatserna "myndiga".
– Jag tror att en sten har satts i rullning, att kommuner till slut kommer att få upphandla själva. Att vi får det som resten av Europa har.
Satsar på affärscase
Men i dagsläget, där monopolet finns och statsstöd är olagligt, måste flygplatsen hitta andra lösningar för att få flygtrafik.
– Nu försöker vi med affärscase för varje flyglinje. Dessa ska kommunen få investera i och så betalas det tillbaka av resenärer. Det måste vi bara föra i bevis nu.
I både Torsby och Hagfors finns flygplats. Här går Trafikverket in med pengar så att flygen dagligen kan lätta mot Stockholm. Men behövs verkligen tre flygplatser i länet?
– Om staten gör att bedömning att Hagfors och Torsby ska ha tillgång till flyg för att säkerställa tillgängligheten till Stockholm så tycker jag som regional företrädare att det är bra, säger Lars Christensen på Region Värmland.
Utan de flygplatserna skulle Värmlands infrastruktur få 10-15 miljoner kronor mindre, enligt honom.
– Det tycker jag vore olämpligt, säger han och tillägger:
– Och räknar man på huvuden rör det sig om kanske 5000 passagerare som flyger på ett år från Hagfors och Torsby. Tittar man på Karlstad airport. Där rör det sig om någonstans mellan 80 000 och 100 000 per år. Då påverkar inte de sista 5000 ekonomin i så hög utsträckning för Karlstads airport.
"Lite miljöpåverkan"
Flygskam och klimathot. Framtiden är på flera andra sätt tuff för Karlstads flygplats.
Lösningen? Enligt Mikael Lundström är det att inte sluta flyga.
– Sverige är ett enormt glesbefolkat land. Vi har en enormt stor yta här i landet och om vi inte alla ska bo runt Mälardalen så måste vi ha möjligheter. Samtidigt så ser vi också att vi har ett stort behov för näringslivet i Värmland, att vi måste erbjuda flyg.
För Ulf Johansson är bilden densamma.
– Som efterfrågan ser ut i dag vill näringslivet – för att kunna vara i Värmland – hitta sätt att jobba med sina exportmarknader och det som står till buds nu är flyget.
Karlstads flygplats var den första flygplatsen i världen med en tankanläggning för bioflygbränsle. Bakom står Fly green found. Något som Ulf Johansson lyfter i diskussionen om klimatpåverkan.
– Vi har varit med och startat till exempel Fly green found som handlar om att gemensamt hitta hållbara drivmedel för flyg. Ingen vet hur flygtrafikens klimatpåverkan ser ut om 30 år och jag tror att vi måste vara aktiva för att hitta hållbara lösningar. Vårt sätt hittills har varit Fly green found sen finns det folk som pratar om el-flyg.
Bland dem finns Mikael Lundström. Han tror på el-flyget.
– Det är ju på försök i dag och plan har flugits. Vi har ett svenskt företag, Heart Aerospace, som kommer att leverera sitt första el-flyg 2025, säger han och fortsätter:
– El-flyg har ju oerhört lite miljöpåverkan. Den är mindre än tågets. Vi snackar om plan som har en räckvidd på kanske 40 mil. Det innebär att vi kan få in en regional flygtrafik mellan orter. Du skulle kunna flyga mellan Sveg och Sundsvall direkt, och inte via Stockholm.
Så om det blir Frankfurt, Köpenhamn, eller ingen flyglinje – eller flera flyglinjer – med el-flyg eller genom bioflygbränsle får år 2020 och framtiden utvisa för Karlstads flygplats.