Hoppa till huvudinnehållet

Stängda fönster efter dödsolycka

Publicerad:
Karlstads kommun ser över låsen på altan- och balkongdörrar samt fönster på samtliga demensboenden.
Karlstads kommun ser över låsen på altan- och balkongdörrar samt fönster på samtliga demensboenden. Foto: Janerik Henriksson/TT

I höstas föll en demenssjuk person ut genom ett fönster på ett vårdboende i Karlstads kommun och skadade sig så illa att hen senare avled. Nu har vissa fönster spärrats helt för att något liknande inte ska kunna hända igen.

När olyckan inträffade hösten 2019 satt det lås på fönstren på demensboendet i Karlstads kommun. Men den demenssjuke boenden lyckades rycka bort låset och tog sig ut från andra våningen. Fallet blev så illa att personen avled av skadorna sex dagar senare.

En Lex Sarah-anmälan gjordes efter olyckan och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) klassade händelsen som ett allvarligt missförhållande. I Karlstad är man nu mitt uppe i en översyn av altan- och balkongdörrar samt fönster på kommunens samtliga nio demensboenden.

– Det är oerhört tragiskt det som hände. Det är inte olåst i dag, men vi ser över vilken typ av låsning vi ska ha för att höja säkerheten, säger Per-Olov Johansson, verksamhetschef för vårdboende på Karlstads kommun.

Vad blir det för typ av lösningar?

– Det är lite olika beroende på fönster och hur det ser ut i fastigheten. På vissa ställen finns det ventilationsfönster och då har vi spärrat de stora fönstren helt. På andra ställen finns det säkerhetskedjor.

Per-Olov Johansson räknar med att arbetet ska vara avklarat under vårvintern.

– Då ska det vara utbytt på de ställen där det behövs. Det är redan åtgärdat på vissa ställen och det finns enheter där det inte behöver åtgärdas.

Artikeltaggar

demensDemensboendeIvoKarlstads kommunLex SarahNyheterVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.