S vilseleder och polariserar

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Claudio Bresciani/TT
Regeringens företrädare klagar ofta på polariseringen och den höga tonen samt påstår sig vara oroliga för bristen på respekt för demokratin. Samtidigt gör de själva allt de kan för att bidra till dessa fenomen.

Två av de främsta på området är statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Fenomenet var påtagligt redan förra mandatperioden men har nu växlats upp. Förklaringen är förhållandevis enkel. Det började som ett sätt att avleda uppmärksamheten från det faktum att regeringen inte hade någon politisk agenda samt i samband med migrationskrisen tvingades fatta beslut den lovat att aldrig göra.

Det fungerade även som ett sätt att försöka ena partiet mot en yttre fiende när de impopulära besluten hotade att slita sönder det. I och med januariöverenskommelsen har detta blivit än mer akut. Socialdemokraterna bryr sig visserligen inte om sina traditionella väljargrupper på samma sätt längre, men utan stödet från LO skulle partiet illa kvickt rasa samman som det ofullkomliga maktpolitiska korthus det är.

Därför låtsas statsministern som om Moderatledaren Ulf Kristersson, med sitt långvariga engagemang mot antisemitism, ljuger för förintelseöverlevare. Att han vet att det är en lögn spelar ingen roll. Upprepas det bara tillräckligt ofta är sanningshalten av underordnad betydelse.

Detsamma gäller förhållandet till riksdagen. Löfven och hans ministrar har i flera år försökt kringskära befogenheterna för rikets främsta valda församling. Genom att intensivt förmedla en felaktig bild till medborgarna försöker de minska möjligheterna för riksdagen att använda sina lagstadgade rättigheter.

Ett tydligt och frekvent exempel på detta är misstroendefunktionen. Det finns inga begränsningar för hur och när riksdagen kan tappa förtroendet för en minister eller en statsminister. Om det så sker för att riksdagen inte gillar hur någon klär sig är det helt enligt reglerna. Riksdagen är folkets främsta valda företrädare och regeringen får bara fortsätta så länge den har riksdagens förtroende. Och i politiken såväl som i resten av livet är det något som måste förtjänas.

Ändå har statsministern gång på gång påstått att riksdagen måste exempelvis invänta konstitutionsutskottets granskningar eller något annat som faktiskt inte har med saken att göra. Att Morgan Johansson fortfarande är minister är ett ypperligt exempel på att riksdagen är plågsamt tålmodig med regeringens företrädare.

Johansson hävdade nyligen att Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi inte respekterar demokratin eftersom han i ett tv-inslag kallat regeringen en styggelse. Längre bort från enpartistaten Sverige än så har S inte kommit. I partiets värld är demokrati alltjämt synonymt med att stötta Socialdemokraterna. Det framkom även i en intervju Löfven gjorde i SVT där han menade att alla partier måste stå upp för januariöverenskommelsen samt att parlamentarism innebär att alla måste stötta minoritetsregeringen (14/12).

Det finns goda skäl att fråga sig hur den svenska demokratin mår när landets egen regering vilseleder om de demokratiska spelreglerna och kallar oberoende journalister för antidemokrater. Vore S oro uppriktig skulle de blicka inåt snarare än utåt.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.