Nya konstsnöanläggningen längtar efter minusgrader

Publicerad:
Sju nya snökanoner för 300 000 kronor styck, kördes igång under lördagen av, från vänster: Daniel Larsson, Peter Rådström och Leif Dedorsson. Foto: Morgan Bäckvall

Den nya konstsnöanläggningen vid Torsby skidtunnel och sportcenter kunde köras två dagar i december. Därefter har den stått stilla på grund av det milda vädret. Men på lördagskvällen startades den igen – direkt från en smart telefon.

Torsby kommun har investerat i en ny och modern konstsnöanläggning. Hela projektet har kostat 13,7 miljoner kronor och består av sju fläktkanoner, kilometervis med ledning, slangar, anslutningspunkter, pumphus och digital styrning. Man har i december beviljats tillstånd från Mark- och miljödomstolen att ta 75 000 kubikmeter vatten per år ur Röjdälven, via en 1,2 kilometer lång ledning till Valberget.

Från det nya pumphuset vid Röjdälven kan det ta 45 minuter innan vattnet når "hjärtat" av anläggningen i Valberget. Den 1,2 kilometer långa ledningen är 20 centimeter i diameter och klarar att leverera sju liter i sekunden.
Från det nya pumphuset vid Röjdälven kan det ta 45 minuter innan vattnet når "hjärtat" av anläggningen i Valberget. Den 1,2 kilometer långa ledningen är 20 centimeter i diameter och klarar att leverera sju liter i sekunden. Foto: Morgan Bäckvall

– Med den gamla anläggningen från Vassjön fick vi ta 15 000 kubikmeter vatten. Det här blir fem gånger så mycket, säger Leif Dedorsson.

Som tillsammans med Daniel Larsson och Peter Rådström kopplade upp snökanonerna under lördagseftermiddagen, för uppstart på lördagskvällen.

Vad som krävs för att köra konstsnöanläggningen är minusgrader, men inte vilka minusgrader som helst.

"Wet bulb"

Det är tre värden som man behöver ha koll på: lufttemperatur, relativ luftfuktighet och "wet bulb". Det sistnämnda värdet är avgörande.

– "Wet bulb" behöver helst ligga på minst två minusgrader. Det kan den visa även om lufttemperaturen är plus. förklarar Leif Dedorsson och berättar vidare:

– Jag kan sitta på kontoret vid Björnevi idrottsplats och kolla i telefonen att det är minusgrader i Valberget. Och starta upp alla kanoner eller vilka jag vill.

Leif Dedorsson styr en anläggning för 13,7 miljoner kronor via en app i telefonen. Måtte bara "wet bulb" visa minus 2,0 grader, för då är det bara att starta.
Leif Dedorsson styr en anläggning för 13,7 miljoner kronor via en app i telefonen. Måtte bara "wet bulb" visa minus 2,0 grader, för då är det bara att starta. Foto: Morgan Bäckvall

Det är företaget Techno Alpin i Sunne som levererat och installerat anläggningen i Valberget. Förra säsongen installerades liknande anläggning vid Kalhyttan i Filipstad. Dit var Leif Dedorsson och de andra på studiebesök.

Vid sjutiden på lördagskvällen gick snökanonerna för fullt och ett vitt snöpuder spred sig ända ut till  Valbergsstugans parkering.
Vid sjutiden på lördagskvällen gick snökanonerna för fullt och ett vitt snöpuder spred sig ända ut till Valbergsstugans parkering. Foto: Morgan Bäckvall

– Det ju fina grejor, alltså. De gör vårt arbete mycket enklare. Visst, vi måste till Valberget och flytta kanonerna ibland, det kommer vi inte undan, resonerar Leif Dedorsson.

75 000 kubikmeter vatten motsvarar väldigt mycket snö. Upp emot det dubbla: 150 000 kubikmeter. Av det ska 3 000 kubikmeter läggas på hög, för när skidtunneln stänger för säsongen är det dags att köra in ny fräsch snö.

Artikeltaggar

NyheterSK BoreSnöTorsbyTorsby kommunTorsby Skidtunnel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare