Hoppa till huvudinnehållet

Julgransdans en tradition i Bastvålens bygdegård

Publicerad:
Det är julgransdans i Bastvålens bygdegård med bortåt 70 besökare på trettondagsafton.
Det är julgransdans i Bastvålens bygdegård med bortåt 70 besökare på trettondagsafton. Foto: Morgan Bäckvall

Det är liv och rörelse på bygdegården i Bastvålen. Bygdegårdsföreningen anordnar sin årliga julgransdans och ett 70-tal barn och vuxna dansar till dragspel och inväntar tomten.

Den gamla bygdegården i Bastvålen ett par mil nordväst om Torsby brann ned 1999. Bastvålens bygdegårdsförening köpte istället den gamla lanthandeln som förr drevs av "Valfrid ve Linna".

Dragspelet hanterades av Anki Lindh som kommer från Bastvålen men bor i Deje.
Dragspelet hanterades av Anki Lindh som kommer från Bastvålen men bor i Deje. Foto: Morgan Bäckvall

En tillbyggnad stod klar 2001 och det var i den som granen stod pyntad på trettondagsafton och Bastvålenbördiga Anki Lindh från Deje spelade dragspel för barnen och föräldrarna som dansade runt granen.

– Vi har under många år haft julgransdans på bygdegården. Det är 65-70 besökare här idag, men det är inte alla de som kommer från Bastvålen. Så många barn finns det inte den här lilla bygden, säger ordföranden Lennart Björnberg.

Lennart Björnberg, Monica Hallesson, Marianne Hallesson, Ingrid Nilsson och Tommy Orrestad ser bland mycket annat till att julgransdansen servas med fika.
Lennart Björnberg, Monica Hallesson, Marianne Hallesson, Ingrid Nilsson och Tommy Orrestad ser bland mycket annat till att julgransdansen servas med fika. Foto: Morgan Bäckvall

Som nöjt ser på när kaffe med bröd säljs i pausen och att han kan räkna in cirka 500 sålda lotter. Vinsterna är priser som passar för barnen.

Föreningen har 130-140 medlemmar och varje år ordnas tre höstfester med dansorkestrar. Förr hade man även en nyårsfest, men den lades ned av kostnadsskäl. Vart femte år är det hemvändardag.

Bastvålen må vara en liten by i Östmarks församling, men 2012 utkom en stor och fullmatad bok: "Bastvålen - från finnby till levande skogsbygd. Författarna var Bernt Hallesson, Ola Rattfeldt, Tommy Orrestad och Niclas Persson Tenhuinen.

Artikeltaggar

BastvålenBygdegårdarnas RiksförbundNiclas Persson TenhuinenNyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.