Sverige föll i dramatisk JVM-semi

Publicerad:
Sveriges Linus Nässen och Linus Öberg under lördagens semifinal i Junior-VM 2020 i ishockey mellan Sverige och Ryssland i Ostravar Arena. Foto: Erik Simander/TT

Det var JVM-semifinalen som svängde som den värsta berg- och dalbanefärden.

En svensk drömstart förvandlades till en mardrömsstart av ett matchstraff, ett 1–3-underläge vändes till 4–3 – ändå slutade allt med segerjubel för Ryssland.

Ivan Morozov avgjorde med 5–4 efter 3.24 av förlängningen.

Om Nils Höglander får någon ytterligare avstängning återstår att se. Poängkungen Höglander, tio poäng hittills, visades av isen resten av matchen redan efter 4.22 för en huvudtackling på ryske lagkaptenen Grigorij Denisenko. Det var en olycklig situation där Denisenko hoppade in från båset och rakt framför Höglander som såg ut att vilja skydda sig och sträckte upp armarna mot ryssen.

Bäck: "JVM-guld en dröm sen jag var sex år"

Men matchstraffet var nog inget att snacka om.

Sverige får nu ladda om för bronsmatch där laget ställs mot förloraren i kvällens semifinal mellan Kanada och Finland.

– Jag känner ingenting just nu. Jag är bara jäkligt besviken att vi inte lyckas ta oss vidare, säger svenske lagkaptenen Adam Ginning i TV6.

Svajiga målvakter

Det var en semifinal som var alldeles galen, framför allt i första perioden.

Det var juniorhockey när det är som mest juniorhockey.

Fantastiska spelmoment blandades med inte lika fantastiska.

När dessutom båda målvakterna, 18-årige Hugo Alnefelt och 17-årige Jaroslav Askarov, svajade i inledningen regnade puckarna in.

Men vi tar det från början.

Backstjärnan Rasmus Sandin klappade in 1–0 redan efter 16 sekunder. Ryssarna gjorde sedan två mål i numerärt överläge. Först genom Ivan Morozov och sedan genom Alexander Chovanov under Höglanders femminutare.

Sedan sjabblade Anefelt, missade en undanrensning och Jegor Sokolov kunde lyfta in 3–1 från snäv vinkel. Då hade bara drygt tolv minuter spelats och allt såg nattsvart ut för blågult.

Rysslands Grigori Denisenko jublar efter lördagens semifinal i Junior-VM 2020 i ishockey mellan Sverige och Ryssland i Ostravar Arena.
Rysslands Grigori Denisenko jublar efter lördagens semifinal i Junior-VM 2020 i ishockey mellan Sverige och Ryssland i Ostravar Arena. Foto: Erik Simander/TT

Mål i powerplay

Det skulle ändras med två svenska powerplaymål – spelformen där Juniorkronorna briljerat hela turneringen.

Skyttekungen Samuel Fagemo, som därmed också gick till topp i poängligan, reducerade med sitt sjunde mål i turneringen efter 14.54 av första perioden.

Och i den andra kanonsköt Rasmus Sandin 3–3.

I slutet av andra perioden tog Alnefelt revansch och rånade ryssarna på ett ledningsmål. Kirill Martjenko skulle lägga in pucken i halvtomt mål men HV-målvakten sträckte ut klubban och räddade.

I stället kunde Nils Lundkvist, Luleåbacken, skjuta 4–3 efter 4.25 av tredje perioden.

Vilt jubel följde förstås över vändningen, Sveriges tredje powerplaymål och tredje backmål i matchen.

Men knappt fyra minuter senare kvitterade ryssarna genom Jegor Sokolov som hittade första krysset bakom Alnefelt.

I förlängningen avgjorde sedan Morozov efter 3.24 och det som börjat med en drömstart slutade i besvikelse.

"Små marginaler"

– Det är jättesmå marginaler. Det går till "overtime" och där lyckades vi inte få in den. Jäkligt tråkigt. Vi visade bra karaktär och spelade i hur många boxplay som helst. De (Ryssland) är fantastiska i powerplay, men vi gör ändå en bra insats, säger Adam Ginning i TV6.

Förbundskapten Tomas Montén:

– Det är surt. Vi får en dålig start, gör en otrolig vändning och någonstans känner vi att vi har dem inför sista. Men tyvärr inte.

Kanada krossade Finland i JVM-semi

Medaljchansen lever ännu för Sverige, som spelar bronsmatch klockan 15.00 i morgon söndag.

– Det (att vinna brons) skulle vara mycket skönare än att åka hem som fyra. Men nu får vi bryta ihop lite först, säger Adam Ginning.

Göran Sundberg / TT

Simon Sjöstrand / TT

Artikeltaggar

IshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyTjeckien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare