Hoppa till huvudinnehållet

"Universitetet en viktig drivkraft för marknaden"

Publicerad:
"Karlstad är en positiv ort att verka på. Stan har växt mycket de senaste åren och en stor orsak till det är att det är numera är en universitetsort", säger Peter Lundgren, regionchef på fastighetsbolaget Lundbergs som är en av Karlstads största fastighetsägare. Foto: Christer Wik

Lundbergs är med sina 1 023 lägenheter och 30 000 kvadratmeter kommersiella ytor en av Karlstads största fastighetsägare.

– Karlstad är en positiv ort att verka på. Det faktum att vi har ett universitet är en väldigt viktig drivkraft, säger Peter Lundgren, regionchef på Lundbergs.

Här är Karlstads största fastighetsägare – storbolagen tar över

Bolaget är tvåa på listan om man räknar de största fastighetsägarna i centrala Karlstad sett till taxeringsvärde och fyra bland bolagen med störst landareal.

Lundbergs har under årens lopp satsat på Karlstad och har alltså blivit en av de största aktörerna på fastighetsmarknaden i solstaden. Och man är nöjda med utvecklingen där.

– Ja, den har varit väldigt bra. Karlstad är en positiv ort att verka på. Stan har växt mycket de senaste åren och en stor orsak till det är att det är numera är en universitetsort. Det är en väldigt viktig drivkraft i stadsutvecklingen.

Fortsatt satsning

Lundbergs tänker satsa vidare i Karlstad. Man planerar för cirka 120 lägenheter för egen del i projektet Haga entré som är ett samarbete med HSB Värmland och ungefär 140 vid Sundsta torg.

– Det är efterfrågan som styr hur bostadsmarknaden utvecklas i den här stan. En stor fördel är att det finns goda möjligheter att bygga nära vattnet.

– Det kan locka hit nya invånare och vara avgörande till om olika projekt ska bli av. Speciellt när marknaden nu framöver ser ut att svalna av lite grann, säger Peter Lundgren.

En annan faktor till en fortsatt stark utveckling i Karlstad är att det är en säker stad att leva och verka i.

– Vi har inga stadsdelar med stora problem som i ett antal andra svenska städer. Det är en fördel och det beror bland annat på att här finns många engagerade fastighetsägare som har ett bra samarbete med kommunen.

Tåg i tid viktigt

Peter Lundgren listar även en annan sak som han ser som positiv.

– Satsningen på Tåg i tid som innebär att vi snart får bättre tågkommunikationer. Skulle även en satsning på snabbtåg mellan Stockholm och Oslo bli av skulle det betyda otroligt mycket för Karlstad.

– Samtidigt är det viktigt att politikerna tar tar sitt ansvar för att utveckla centrala Karlstad ytterligare. Centrum får inte utarmas på grund av externhandel.

 Karlstadhus vd Janne Gustafsson
Karlstadhus vd Janne Gustafsson Foto: Lisa Olaison

Janne Gustafsson är vd för Karlstadhus som är en lite mindre privat fastighetsägare. Han har cirka 50 års erfarenhet av branschen. Så här säger han om att verka i Karlstad:

– Jag tycker att det fungerar bra. Det finns många duktiga fastighetsbolag och vi stimulerar varandra till nya satsningar. Det har byggts väldigt mycket i Karlstad de senaste åren och det är positivt.

Han ser dock en risk med att det går mot allt fler större bolag som tar över fastighetsmarknaden i solstaden.

– Kommunen glömmer att storföretagen sitter i Stockholm och bestämmer. Vi lokala bolag tar våra beslut här i Karlstad. Den skillnaden kan ha stor betydelse för stadens utveckling.

Bör över 100 000

Janne Gustafsson ser en sak som kan påverka Karlstads tillväxt och som givetvis också påverkar fastighetsmarknaden.

– Det handlar om vikten av att kommunen passerar 100 000 invånare. I dag när vi ligger under den siffran spelar vi i division 2.

– Kommuner som är större än så har fördelar både i myndighetssverige och politiskt. Det gäller åtkomst av bidrag och man har samtidigt större möjligheter att få nyetableringar och annat som ger tillväxt.

Karlstadhus planerar också nysatsningar. Just nu bygger man ett 17-våningshus med 45 bostadsrätter samt ett äldreboende på Orrholmen tillsammans med Prepart.

Samma bolag ska även bygga ett 20-tal lägenheter i kvarteret Träffen på Norrstrand och man ingår också i projektet Klara park där cirka 250 bostäder planeras. Dessutom ska Karlstadhus bygga cirka 150 bostäder i kvarteret Hyttan öster om Karlstad CCC.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJanne GustavssonKarlstadKarlstads flygplatsLundbergsNyheterPeter Lundgren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.