Hoppa till huvudinnehållet

Nordvärmländsk årskrönika 2019

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den stora snackisen i Nordvärmland 2019 har varit Torsby kommuns hanterande av IVPA (i väntan på ambulans). Skulle det vara nödvändigt att räddningstjänsten rycker ut innan ambulans hinner fram till det larmande stället?

Sedan den tjänsten dragits ner startade en folkstorm i kommunens glesaste delar. Frågan gällde till stor del motsättningen mellan glesbygd och tätort. Lösningen kom – åtminstone vill man tro det – vid kommunens fullmäktigemöte den 16 december. Joe Bengtsson, som lett kampen, kunde nöjt konstatera i en Facebookkommentar: ”… våra gemensamma protester har inneburit att politikerna till slut ändrade åsikt i frågan. 1,5 års kamp är över och folkviljan har segrat. Det är ett bevis på att det lönar sig att protestera och kämpa när det behövs.”

Även på ett annat område har folkviljan – åtminstone vill man tro det också – segrat. Protesterna mot indragning av vissa tågstationer på Fryksdalbanan har haft verkan. Den 16 december stannade tåget i Oleby och Rottneros för första gången på tre år. Med på tåget fanns en nöjd Sture Arnesson som lett kampen mot byråkratin. Låt oss hoppas att hållplatserna permanentas och att flera öppnas. Länge leve Fryksdalsbanan!

Ett par nya satsningar under året har varit viktiga, inte minst symboliskt, och fört in ett stycke nödvändig framtidstro i norra Värmland. Näckåns Energi AB har trots stort motstånd från Älvräddarna och länsstyrelsen i Värmland byggt ett vattenkraftverk vid Näckåfall norr om Sysslebäck. Kampen mot myndigheterna har kostat pengar, arbete och tidsspillan. Trots denna försening kunde Näckåns Energi inviga sin anläggning inför en stor publik den 8 september. Ström till 600 villor är inte att förakta i dessa tider. Och miljöpåverkan är knappt märkbar.

Invigning av Femtå kvarn. Carl Jan Granqvist och Henry Ketola.
Invigning av Femtå kvarn. Carl Jan Granqvist och Henry Ketola. Foto: Leif Styffe

Den andra satsningen kom lika överraskande som glädjande. Det var Sysslebäcksbördige Henry Ketola som tidigare arrenderat Stöpafors kvarn och där tillverkat skrädmjöl i stor skala, men som nu blivit utan arrendet där och därför flyttat verksamheten till gamla Femtå kvarn i Månäs. Kvarnen hade stått orörd i 50 år, men förvånansvärt nog fungerade utrustningen, som funnits på plats hela tiden och bara väntat på en mjölnare. Den 19 oktober hade han offentlig invigning med Carl Jan Granqvist som hedersgäst och invigningstalare. Den stora publiktillströmningen gav säkert Henry råg (havre?) i ryggen inför framtiden.

Dessa positiva satsningar överskuggade till och med nyheten att en ny republik bildats i området, Republiken Nordvärmland med Årets nordvärmlänning 2019 Joe Bengtsson som självklar president! Första punkten i stadgarna: ”Republiken skall verka för att det skall vara möjligt att leva och bo i vår bygd.”

Positivt är också att Torsby kommuns bokbuss fick pris som årets mobila bibliotek. Dessutom kan noteras att kommunen med hjälp av pengar från internetstiftelsen har kunnat starta ett s k Digidel Center, där datorovana personer kan få hjälp och handledning.

Värt att notera är att Torsby av Lärarförbundet utsetts till landets bästa skolkommun 2019. En positiv vändning även om kriterierna kan diskuteras.

Inom den kulturella sfären har ovanligt mycket hänt. Marit Kapla tilldelades Publicistklubbens Guldpennan för sin originellt upplagda reportagebok om Osebol, och som grädde på moset fick hon årets Augustpris! Bengt Berg fick ett stipendium från Svenska Akademien och dessutom en litterär utmärkelse ända från Kina!

Flitige Rolf Nilsson har skrivit om småbrukarliv på Kvarntorp och dessutom en säterbok.

Min klasskamrat från semis, Jan Ollars, har gett ut en bok om finnskogen, ”Obygd, Östmarksskojare, Östmarksfinnar och allsköns mord och ohyggligheter?” Även denna bok är mycket originellt upplagd med en imponerande mängd fakta på vänstersidorna och matchande skönlitterär text på högersidorna.

Solveig Åhs på höstmarknad i Ambjörby.
Solveig Åhs på höstmarknad i Ambjörby. Foto: Leif Styffe

Erling Hedin har skrivit en bok om den ”stenrika” Ekshäradsbygden, och i samma bygd verkar gruppen Ekshärad i Sagor & Sägner med att i film bevara gamla berättelser. Anders Ajaxson har skrivit om 1954 som ett speciellt år i Munkfors på flera sätt, Madelene Cicek har skrivit om ett mord i Ransby (lyckligtvis fiktivt) och Håkan Hansson har släppt en cd med artister som uppträtt på Hagen i Östmark genom åren. Säg inte annat än att norra Värmland är ett kreativt hörn av världen.

Jag kan med belåtenhet konstatera att det äldsta korset på Dalby kyrkogård har renoverats efter ett långt gånget förfall. Glädjande är också att restaureringen av kyrkogårdsmuren fortsatt. Däremot har ännu inget gjorts åt den informationstavla med några felaktiga uppgifter som finns innanför stigluckan.

I Norra Finnskoga firades 50-årsjubileum av den ”nya” kyrkan, samtidigt som den öppnades efter invändig ombyggnad.

Speciellt nytt är det inte att Finnskoga MK får priset som bästa arrangör i rallycross-VM. Något ovanligare var det då att det inte blev publikrekord på rallycross-helgen i Höljes, men det var nära nog.

Positivt i Likenäsområdet: Ägarna till Ica har satsat stort och har därför belönats med det nationella Icapriset Årets kundmagnet. Negativt i Likenäsområdet: Transtrands friskola läggs ner efter 12 år, på platsen där skola funnits sedan 1865.

I samma veva som Stefan Löfven stolt klargjorde att den statliga närvaron i landet ska ökas ut, meddelas att arbetsförmedlingen i Sysslebäck ska läggas ner och att posthanteringen i Sysslebäck flyttas till Torsby. Redan i december togs beslutet om AF tillbaka. Eller också inte…?

PS. I våras hörde jag en lokalradioröst berätta att det fanns önskemål om dragspelslåtar. Nu skulle det äntligen bli av! En halv dragspelslåt blev det, sedan hänvisades lyssnarna till P4 plus! Konstigt! I andra sammanhang uppmanar man till lyssning på lokala P4 för att det är vår beredskapskanal! Men inte för dragspelsvännerna?

Jag har för övrigt föreslagit lokalradion att via trafikredaktionen informera om avgrävda fiberkablar, då radion är enda omvärldskontakten sedan telefon och internet dött. Hoppas att de lyssnat.

God fortsättning!

Artikeltaggar

ÄlvräddarnaAmbjörbyCarl Jan GranqvistFamiljHenry KetolaIVPAJoe BengtssonKrönikorMarit KaplaNäckåfallRottnerosSysslebäckTorsby