Hoppa till huvudinnehållet

Här är Karlstads största fastighetsägare – storbolagen tar över

Publicerad:
Bostadsbyggandet är fortfarande högt i Karlstad, men fastighetsägandet koncentreras allt mer till större bolag. Här ses Karlstadhus nybygge vid korsningen Brogatan/Bjurbäcksgatan i Karlstad samt KBAB:s bygge på tomten intill.
Bostadsbyggandet är fortfarande högt i Karlstad, men fastighetsägandet koncentreras allt mer till större bolag. Här ses Karlstadhus nybygge vid korsningen Brogatan/Bjurbäcksgatan i Karlstad samt KBAB:s bygge på tomten intill. Foto: Lisa Olaison

Det går mot färre men större fastighetsägare i centrala Karlstad. En risk med det kan vara att ägarna sitter någon annanstans och inte är så aktiva i sin förvaltning.

– Lokal närvaro är att föredra. Det är jätteviktigt exempelvis när vi ska driva centrumfrågor, säger Maria Frisk.

"Universitetet en viktig drivkraft för marknaden"

Hon är ansvarig för näringspolitiska frågor i Värmland på Fastighetsägarna.

NWT har låtit kommunens lantmäteriavdelning ta fram de största innehavarna av fastigheter i centrala Karlstad. Topplistan kan du se här intill och den visar att de som äger mest är riktigt stora fastighetsbolag samt kommunen.

Och den trenden har funnits i några år. Det är de redan stora som växer sig större medan det blir färre lite mindre bolag i toppen.

– Det är åt del hållet som det går. Fastighetsägarbranschen är ganska knixig med ett komplicerat regelverk samtidigt som det är lättare för större bolag att hålla i hyresförhandlingar, hållbarhetsfrågor, omvärldsbevakning och mycket annat som, säger Maria Frisk.

Ett problem med detta kan vara att en del av dessa storägarna kan sitta långt från Karlstad. I Stockholm eller i andra länder och därmed kanske inte är så aktiva i sin förvaltning. Det kan påverka stadsutvecklingen negativt.

Önskar lokal närvaro

– Ja, lokal närvaro är att föredra. Det är jätteviktigt exempelvis när vi ska driva centrumfrågor, men även i andra sammanhang. En annan fördel med lite mindre fastighetsbolag är att de kan fatta snabbare beslut och därmed är mer flexibla.

– Än så länge är dock de flesta stora fastighetsägare i Karlstad lokala eller om de har huvudkontor någon annanstans har majoriteten av dem lokala representanter.

– Men vi tidigare upplevt även motsatsen. Det svårt att ha en dialog med fastighetsägare till exempelvis handelsgallerior om de sitter långt bort. Nu har vi dock en mycket duktig fastighetsägargrupp som är aktiv i stan. Det är väldigt bra, säger Maria Frisk.

Maria Frisk är ansvarig för näringspolitiska frågor i Dalsland och Värmlands län hos Fastighetsägarna. Hon anser att det är viktigt med lokala fastighetsägare, bland annat i arbetet med med centrumutvecklingsfrågor.
Maria Frisk är ansvarig för näringspolitiska frågor i Dalsland och Värmlands län hos Fastighetsägarna. Hon anser att det är viktigt med lokala fastighetsägare, bland annat i arbetet med med centrumutvecklingsfrågor. Foto: Lisa Olaison

Är det viktigt att ha en bra fördelning mellan större och lite mindre ägare av fastigheter i Karlstad?

– Absolut. Det blir väldigt sårbart om man har en riktigt stor ägare som plötsligt säljer av sitt innehav. Så är läget i många andra städer.

Hur skulle du vilja beskriva fastighetsägarmarknaden i Karlstad?

– Karlstad är en bra stad att äga fastigheter i. Taxorna är ganska gynnsamma, man har bra kontakt med kommunen och vi har bra kommunikationer till och från stan.

– Detta avspeglas även i vår undersökning Fastighetsföretagarklimatet där Karlstad har ett bra index. Samtidigt finns det alltid mer att göra för att förbättra saker och ting.

Hur viktigt är det att Karlstad numera både är en universitets- och regionstad för att fastighetsägare ska våga göra investeringar i befintliga byggnader och även bygga nytt?

– Det har självklart stor betydelse. Det skapar en gynnsam och trygg marknad som samtidigt är expansiv, något som även gör att det finns gott om jobb.

– Detta tillsammans med den starka befolkningstillväxten är en stor förklaring till att det har byggts så mycket nytt i Karlstad de senaste åren.

Det krävs mycket planering när stan växer snabbt. Hur tycker du att det samarbetet fungerar mellan fastighetsägarna och kommunen?

– Det tycker jag fungerar bra. Det är viktigt att alla samverkar om var saker ska ligga och vad som är på gång. Kring detta ska de olika fastighetsägarna i Inre hamn jobba i ett platsutvecklingsprojekt tillsammans med kommunen, säger Maria Frisk.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastighetsägarnaKarlstadKarlstads kommunMaria FriskNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.