Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt knarkcentral i villaområde

Publicerad:
Beslagtagen narkotika visas upp av Tullverket. Narkotikan på bilden är inte den som beslagtagits i Karlstad kommun.
Beslagtagen narkotika visas upp av Tullverket. Narkotikan på bilden är inte den som beslagtagits i Karlstad kommun. Foto: BERTIL ERICSON / TT

De misstänks ha drivit en knarkcentral från sexrumsvillan.

Nu är tre män häktade för grovt narkotikabrott – samtidigt som polisen beslagtagit nära fyra kilo droger till ett värde av två miljoner kronor.

– Det rör sig om MDMA eller metamfetamin i pulverform, säger åklagare Sara Nerman.

Den stora sexrumsvillan ligger centralt på en ort i Karlstad kommun där en stor garageuppfart och lummig trädgård omger huset i det idylliska samhället.

Men polisen misstänker nu att villan använts som knarkcentral.

Det var Tullverket som först kom den brottsliga verksamheten på spåren efter att ha börjat undersöka en misstänkt narkotikaförsändelse. När de i mitten av december genomförde en husrannsakan på adressen avslöjades drogligan.

– Det var ett annat ärende om annan narkotika och när man hittade det här så behövde de koppla in polisen, säger Sara Nerman.

Två miljoner kronor

Fyra personer greps i villan och är nu misstänkta för grovt narkotikabrott, varav tre av männen – 33, 35 och 61 år gamla – är häktade sedan slutet av december.

Tre män anhållna för grovt narkotikabrott

I samband med gripandet beslagtog polisen nära fyra kilo narkotika i sexrumsvillan. Det rör sig om droger i pulverform. Prover har skickats på analys till Nationellt forensiskt center, NFC, för att fastställa exakt vilken typ av narkotika det är - snabbtester har dock visat att det med största sannolikhet är ecstacy, även kallat MDMA, eller metamfemtamin, även kallat ice.

Åklagaren misstänker nu att männen bedrivit en omfattande narkotikaförsäljning från villan, där det uppskattade gatupriset för drogerna är närmare två miljoner kronor.

– Jag påstår att de innehavt detta i ett överlåtelsesyfte eftersom det är så stor mängd, säger Sara Nerman.

Hyrde villan i flera år

Hon vill inte avslöja om polisen hittat några förteckningar över kunder i villan:

– Jag vill inte kommentera vad det är vi har hittat. Det är fortfarande väldigt mycket utredningsarbete som kvarstår, många analyser som ska ske på NFC, fler förhör och andra åtgärder.

De brottsmisstänkta männen har bott i villan i flera år som de hyr av en privatperson tillsammans med ytterligare två personer.

När NWT når husägaren är han chockad över polisens misstankar om vad som pågått i hans bostad.

– Jag har ingenting med det att göra, det enda jag gör är att jag hyr ut huset och sen har jag trott att de skött sig. Jag är där och läser av vattenmätaren en gång i halvåret, säger han.

Riskerar långt straff

Och fortsätter:

– Jag fick beskedet för bara några dagar sedan om att de ska säga upp kontraktet på grund av det som skett. Jag fick en chock jag också. Nu blir det utflyttning och förhoppningsvis försäljning.

Den misstänkte 35-åringen är sedan tidigare dömd för narkotikabrott i Frankrike efter att ha smugglat in cannabis i landet. Den fjärde personen som greps i villan släpptes på fri fot efter ett inledande förhör, men misstankarna kvarstår fortfarande.

De fyra misstänkta männen riskerar långa fängelsestraff om de döms för brotten. Samntliga nekar till brott.

– Det är ett stort narkotikabeslag och straffvärdet för den här mängden ligger på mellan fyra och fem år, säger Sara Nerman.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFrankrikeGrovt narkotikabrottKarlstadNFCNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.