Hoppa till huvudinnehållet

Få värmländska kommuner har en strategi för nya barnkonventionslagen

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Nu är barnkonventionen lag i Sverige.
Nu är barnkonventionen lag i Sverige. Foto: Martina Holmberg / TT

Vid årsskiftet blev barnkonventionen lag i Sverige. Men endast fem av Värmlands 16 kommuner har svarat att de har en strategi för att införa den i sina verksamheter.

Under oktober genomförde organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, en enkätundersökning bland Sveriges samtliga 290 kommuner.

189 kommuner besvarade enkäten som ställde frågor om kommunerna har en strategi för att implementera barnkonventionen i sina verksamheter, om de har vidtagit åtgärder och i så fall vilka och om en person har särskilt ansvar för det.

I Värmland svarade 11 av 16 kommuner på enkäten och fem av dem svarade ja på frågan om de har en strategi.

Föregångskommun

En av dem är Årjängs kommun.

– Vi tycker det är viktigt eftersom den blivit svensk lag och vi vill vara en föregångskommun inom barns rättigheter och hälsa. Det bestämde vi redan för två år sedan efter en motion från KD och att vårt kommunalråd Daniel Schützer (S) drivit på och satt fart på arbetet, säger Birgitta Evensson, kommunchef i Årjäng.

I augusti anställdes dessutom en person med särskilt ansvar för kvalitetsutvecklingen för barn och ungas hälsa och kommunen har inrättat en barnrättsgrupp med representanter från alla nämndområden.

– Varje år gör vi ett barnbokslut och första året var vi inte bäst i klassen. men vi ser en skillnad och hoppas vi förbättrat oss under 2019. Det är ett evighetsjobb och vi har också en lång resa kvar, säger Birgitta Evensson.

Eda avvaktar

I grannkommunen Eda valde man att inte besvara enkäten alls.

– Det kommer så många enkäter och vi svarar inte på alla. Dessutom anser vi att barns rättigheter redan idag regleras så bra enligt de lagar vi har, som socialtjänstlagen och skollagen, säger Anders Andersson, kommunchef i Eda.

Han vill avvakta barnkonventionsutredningen och SKR:s, Sveriges kommuner och regioner, rekommendationer innan kommunen ändrar några styrdokument.

– Frågorna i barnkonventionen överlappas till stor del av skollagen och socialtjänstlagen så jag vill veta mer om hur de påverkar varandra innan vi går vidare. Både politiker och tjänstemän deltar i webbutbildningar om den så vi håller oss uppdaterade, säger Anders Andersson.

Ser olika ut

På Bris tycker man att det är problematiskt att svaren ser så olika ut i landet.

– Enkäten visar att det generellt ser väldigt olika ut och det är ett problem i sig eftersom det är viktigt med barns rättigheter och att det ska se lika ut överallt i landet, säger Anna Holmqvist, kommunikations- och påverkanschef på Bris.

– Det ska bli spännande att följa upp med en enkät om ett år och se hur förankrad lagen är i kommunerna, fortsätter hon.

Artikeltaggar

Anders AnderssonBirgitta EvenssonBrisNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.