Hoppa till huvudinnehållet

Varför informationsskyltar på arabiska?

Publicerad:
Klarälvsentrén vid Centralsjukhuset i Karlstad. Språket på informationsskyltar väcker känslor hos insändarskribenten.
Klarälvsentrén vid Centralsjukhuset i Karlstad. Språket på informationsskyltar väcker känslor hos insändarskribenten. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tittade på SVT:s lokala nyheter där det i ett reportage framkom om en incident vid förlossningsmottagningen på Centralsjukhuset Karlstad om missuppfattningar p.g.a språksvårigheter.

Jag har rest mycket i utlandet i min tjänst och så även på min fritid då det är en av mina stora fritidsintressen. Vart man än kommer, i Europa, Asien, Afrika eller Mellan Östern så används två språk på vägskyltar, vid offentliga institutioner så även på stora sjukhus, nämligen på landets språk och engelska

Till min stora förvåning då vi befinner oss i Sverige så har förlossningsmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad börjat skriva på arabiska på deras informationsskylt vid mottagningens ingång. Ja just det, arabiska!

Det bor många thailändare i Karlstad och också många andra nationaliteter, men inte står det på deras hemspråk vid mottagningens ingång.

I normala länder som jag också beskriver så används helt naturligt landets språk och det internationella språket engelska men inte i Sverige utan arabiska. Detta förfarande ses mer och mer på offentliga institutioner, vårdinrättningar och sjukhus och värst är det i Stockholm, Göteborg och Malmö och i vissa delar av Malmö skrivs till och med gatunamn på arabiska.

Jag och många med mig ställer sig frågan vad för signaler signalerar detta mån tro. Jo att de inte behöver lära sig det svenska språket då de naiva svenskarna anpassar sig efter dem och inte tvärtom (integrera sig).

Till och med den intervjuade arabtalande muslimska kvinnan som knappt kunde prata svenska ansåg att det var en rättighet att det ska stå på arabiska. Vart f-n är detta land på väg?

För några år sedan satt jag på vårdcentralen Verkstaden i Arvika och tittade på deras informations-TV angående fallskador där alla kvinnorna var klädda med hijab, ja just det hijab!

Skrev en förfrågan till berörda ansvariga inom Landstinget och frågade om den gemene svenska kvinnan bär hijab, men svaret lät vänta på sig, väntar fortfarande på ett svar men de tog bort informationen med hijab klädda kvinnor.

Jag själv är invandrad migrant som aldrig gått SFI eller ens fått modersmålsundervisning. Detsamma gällande min avdöde mor.

För oss var svenska språket första språk då vi valde att bosätta oss i Sverige, men Sverige och svenskarna är fantastiska då svenska betraktas som andra språk i svenska skolor, helt absurt om man frågar den gemene.

En gång sosse, aldrig mera sosse!

SteffG

Artikeltaggar

ArabiskaCentralsjukhuset i KarlstadInsändareVärmlands län