År 2020 ingen ljusning

Ledare
PUBLICERAD:
Ringhals 2 har nu stängts i förtid.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Nu står 2020 inför dörren. Det kan bli ett mörkt år. Bokstavligt då Ringhals 2 nu har stängts och bildligt då januariregeringen fortsätter sin gärning och det grova våldet fortsätter att eskalera.

Efter 44 i drift har turbinerna i Ringhals 2 nu tystnat. Strax före nio på morgonen 30 december stängdes reaktorn av. Därmed går Sverige miste om 900 MW i nettoeffekt. Den energin är inte ersatt utan försvinner ur systemet.

Tilltaget är symptomatiskt för den rödgröna miljöpolitiken och varslar om vad mer som komma skall. Hur en regering kan driva en omställning till el-drift och samtidigt lägga ned kärnkraften är en gåta. Att energin som producerats i Ringhals inte redan är ersatt utan att regeringen mest hoppas att allt skall lösa sig är särskilt obegåvat. Detsamma måste sägas om att stängningen görs inför årets kallaste delar och det i den del av landet som vi har svårt att överföra särskilt mycket el till.

Regeringen förefaller sätta sitt hopp till vindkraften. När Ringhals 2 lades ned stod vindkraften för 32 procent av landets elproduktion. Så kan det vara. Men det kan lika gärna vara som på julafton då vindkraften stod för 1,5 procent av produktionen. Vindkraften är värdelös utan mer pålitliga kompletterande energislag som kärnkraften. Det är förstås fullt möjligt att importera kolkraft. Det verkar rimma illa med de svenska miljömålen men den totala påverkan bekommer inte regeringen.

Vid årsskiftet blir även FN:s barnkonvention svensk lag. Juristen Jakob Heidbrink har utförligt förklarat i tidskriften Kvartal varför det inte bör få några egentliga konsekvenser alls (15/12 2019). Det är helt enkelt något som regeringen har drivit igenom i brist på ett faktiskt politiskt projekt och i hopp om att verka handlingskraftig.

Det finns dessvärre inga tecken på att regeringens brist på politik och handlingskraft skulle avta. Statsminister Stefan Löfven (S) förefaller vara genuint ointresserad av att leda landet och mest intresserad av att sitta av tiden. Planen bör vara att han i lagom tid inför nästa val lämnar över stafettpinnen till en kvinnlig efterträdare, möjligen finansminister Magdalena Andersson. Detta är S chans att se till att landets första kvinnliga statsminister är socialdemokrat vilket är viktigt för den egna självbilden. Löfven kommer därför att fortsätta trots sitt uppenbara ointresse varför några större politiska rörelser är osannolika.

Således kommer det även fortsatt att mest bli symboliska insatser mot det grova våldet. Därmed lär skjutningarna och sprängningarna fortsätta som tidigare eller till och med fortsätta att öka. Ett annat inslag som kan komma att bli vanligare är kidnappningar, dessa förekommer vanligtvis i stater där centralmakten inte klarar av att upprätthålla ordningen. Ett exempel på detta inträffade under julhelgen då ett 50-årigt par överfölls i Göteborg. Kvinnan fördes bort i en skåpbil medan mannen blev knivhuggen. Två dagar senare påträffades hon blodig, gåendes längs motorvägen i Östergötland.

Vid nyår höjs även bensin- och dieselpriserna igen. Januaripartiernas trixande med siffrorna kommer att märkas vid pumpen. Det kan mycket väl bli så att det bästa med 2020 kan vara att det bara är två år kvar till nästa val.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.