Hoppa till huvudinnehållet

Så tar du dig igenom "arbetsgivarens år"

Publicerad:
Att inte ha lediga dagar att se fram emot kan stressa många arbetare, men ett positivt tänkande gör det lättare säger coachen.
Att inte ha lediga dagar att se fram emot kan stressa många arbetare, men ett positivt tänkande gör det lättare säger coachen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Njut av den tid som varit, för under 2020 är det svarta veckor med få ledigheter som väntar.

Men ett positivt tankesätt kan göra det lättare.

– Det är viktigt att komma i håg att relationen till dig själv bär upp relationen till alla andra, säger Carin Hansdotter Bladh, professionell coach.

Jul- och nyårshelgerna 2019 var på arbetstagarnas sida kan man lugnt påstå. Genom att ta en handfull semesterdagar kunde många vara lediga i drygt två veckor.

Vill man ha samma lediga tid 2020 så krävs det runt åtta semesterdagar.

Några andra röda perioder mitt i veckorna syns inte till i almanackan. Påsken ligger där den ligger, nationaldagen är 2020 en lördag, men första maj infaller i alla fall på en fredag. Naturligtvis även midsommarafton.

"Vi har en utmätt tid"

Detta kan göra att arbetsåret känns långt och segt, men det finns små knep att ta till säger Carin "Carin Coach" Hansdotter Bladh, professionell coach för bland annat ledare och chefer.

Carin "Carin Coach" Hansdotter Bladh, är professionell coach och ett bekant ansikte för läsare av NWT:s Arbete och ekonomi-bilaga.
Carin "Carin Coach" Hansdotter Bladh, är professionell coach och ett bekant ansikte för läsare av NWT:s Arbete och ekonomi-bilaga. Foto: Lisa Olaison

– Den mentala inställningen är viktig. Det gäller att hitta glädjeämnen och ljuset i livet som inte är substitut som socker och annat skräp. Det ska vara äkta värden som kan skapa guldkant i vardagen.

Carin Hansdotter Bladh tycker att det viktigt att utnyttja den ledighet man faktiskt har, i stället för att sakna den man inte har.

– Vi har en utmätt tid och min upplevelse är att vi inte värderar tiden förrän livet ställs på sin spets. Det gäller att förhålla sig till sitt liv och fylla det.

Livet pågår hela tiden och är inte alltid rättvist, säger Carin Hansdotter Bladh, men det går att göra vardagen mer intressant genom att känna en stolthet över det man har och ta vara på det.

Ta dag för dag, se positivt på utmaningarna och stirra dig inte blind på framtiden är coachens tips.

– Sen har jag en grej jag kallar "femmillimetarn”. Skicka upp mungipan fem millimeter och titta vad som händer med omgivningen. Le lite när du säger hej, så kommer det att speglas tillbaka. Sånt kan göra vardagen lite lättare.

Fira fira fira

Ett annat tips är att inte, som många gör, trycka på snooze när väckarklockan ringer.

– Börja dagen med ett wow och ett leende och ta en stund att se vad som finns framför dig. Tänk inte ”åh nej, inte en dag till” när du vaknar, utan tänk på vad som finns att se fram emot och ladda värdet i varje stund.

En tulpan eller flera kan liva upp en vardag, och visar på omtanke och närvaro.
En tulpan eller flera kan liva upp en vardag, och visar på omtanke och närvaro. Foto: Jessica Gow/TT

Ett annat sätt att liva upp vardagen är att fira det som firas kan, något Carin Hansdotter Bladh är positivt inställd till.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt. Det kan vara så enkelt som att man ger en enkel tulpan, en servett vid tekoppen eller göra något mysig till frukost. Så man ser att det finns en omtanke. Det kan tyckas löjligt enkelt, men det visar att man är närvarande.

Den som vill ha något speciellt att fira kan under veckorna fram till påsk uppmärksamma dagar som Internationella popcorndagen (19/1), Pilsnerfilmens dag (22/1), Alla hjärtans dag (14/2), Bananens dag (4/3) och Pingisens dag (6/4).

Åke Söderblom medverkade i flera filmer som kan passera under begreppet "pilsnerfilm", och någon av dessa kan man passa på att se den 22 januari.
Åke Söderblom medverkade i flera filmer som kan passera under begreppet "pilsnerfilm", och någon av dessa kan man passa på att se den 22 januari. Foto: Svenskt Pressfoto

Artikeltaggar

ArbetslivCarin Hansdotter Nyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.