Hoppa till huvudinnehållet

Melwin Lycke Holm - det nya hoppet

Publicerad:
Melwin Lycke Holm efter att ha klarat 2.05 i höjdhoppsfinalen under SM i friidrott på Tingvalla.
Melwin Lycke Holm efter att ha klarat 2.05 i höjdhoppsfinalen under SM i friidrott på Tingvalla. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

2010-talet bjöd på ett generationsskifte i höjdhopp och gav verkligen förhoppning om att nästa årtionde kommer att bli Melwin Lycke Holms.

I augusti satte Melwin personligt rekord tre gånger om och hoppade 2,09 på senior-SM i Karlstad. Det resulterade i ett brons, och han tog emot medaljen inför en jublande publik som imponerades stort över att han endast är 14 år gammal. Pappa Stefan var på dagen lika gammal när han klarade 1,90 för första gången. Med en någorlunda bestämd säkerhet tror jag att vi kommer att få se otroligt mycket mer av Melwin Lycke Holm under 2020-talet.

Charlotte Kalla vid målgången i damernas straffet i OS i Sotji 2014.
Charlotte Kalla vid målgången i damernas straffet i OS i Sotji 2014. Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Det finns ingen som Kalla.

2014 i Sotji-OS gjorde Charlotte Kalla en oförglömlig sistasträcka när hon fixade guld för Sverige i stafetten (4x5 kilometer). Kalla låg 20 sekunder efter när hon startade sin sträcka och vad skidstjärnan kom att göra blev historiskt. Hon jagade ikapp täten i sista backen och väl på upploppet tog hon sig förbi både tyskan och finskan och körde Sverige till OS-guld.

När jag kollar tillbaka på klippet från hennes helt otroliga insats får jag rysningar i hela kroppen.

Jag har jobbat på sporten i cirka ett år och ett av mina första utejobb var att bevaka Carlstad Crusaders-damernas seriepremiär, något som jag gjorde med skräckblandad förtjusning. Jag hade ärligt talat inte så bra koll på alla regler och termer (vilket har blivit något bättre). Men om man kollar tillbaka på decenniet har Karlstads amerikanska fotbollslag verkligen imponerat. Från 2010 till 2017 stod Carlstad Crusaders som svenska mästare och de två senaste åren har det varit damernas tur att stoltsera som SM-segrare 2018-2019.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad Crusaders damCharlotte KallaFriidrottFriidrotts-SMKrönikorMelwin Lycke HolmSport