Hoppa till huvudinnehållet

Mäster Klopp och snabba värmlänningar

Publicerad:
Jürgen Klopp har förvandlat Liverpool till ett av världens bästa fotbollslag sedan han tog över som tränare 2015.
Jürgen Klopp har förvandlat Liverpool till ett av världens bästa fotbollslag sedan han tog över som tränare 2015. Foto: Kerstin Joensson

2010-talet ska sammanfattas. Här är mina tre minnen.

Mäster Klopp

"Jag är inte en kille som kommer gapa om att vi ska erövra världen, men jag kan försäkra er om att vi kommer erövra bollen – varenda jäkla gång".

Det var vad Jürgen Klopp sa när han anlänt Liverpool hösten 2015.

Och nu, med drygt fyra års perspektiv, kan man faktiskt hävda att han lagt beslag på både det ena och det andra. Det skulle kunna beskrivas som ett mästerverk.

Men ett djupare försök att beskriva min kärlek till denne tyske fotbollstränare låter jag dock bli. Jag nöjer mig med att konstatera att det förmodligen aldrig varit roligare att se Liverpool sparka boll – i alla fall under min livstid.

Frälsaren "Perra"

Hur många framtida återtåg vi än må få uppleva inom svensk ishockey kommer vi nog aldrig att få se något i klass med det som Leksand rodde i hamn säsongen 2015-2016.

Resan, även kallad nya "Miracle on ice", var som tagen ur en film. En feel good-story av bästa slag.

Det går faktiskt inte att säga annat.

När halva säsongen var spelad låg laget trots allt sist i allsvenskan, helt under isen och omgärdat med rykten om konkurshot. Men vändningen kom – och den kom med Per-Erik "Perra" Johnsson som i stundens ingivelse jämfördes med Jesus, den store frälsaren, av självaste ortsprästen.

Nämnas bör även att nuvarande FBK-tränaren Gereon Dahlgren ingick i den ledarstab som reste Leksand. Kort efter att SHL-platsen säkrades blev säsongen till bok.

Per-Erik "Perra" Johnsson förde Leksand på en smått osannolik resa som ledde till en plats i SHL.
Per-Erik "Perra" Johnsson förde Leksand på en smått osannolik resa som ledde till en plats i SHL. Foto: Ulf Palm/TT

Snabb, snabbare, Värmland

Sist men inte minst bör vi säga några ord om sprintertalangerna Irene Ekelund och Henrik Larsson.

Den förstnämnda slog igenom stort under 2013, endast 15 år ung, och mönstrade tider i världsklass var och varannan gång spikskorna åkte på. Av bara farten blev det JVM-silver, guld i ungdoms-VM, fem svenska rekord och en hel kasse med SM-guld.

Men sedan tog det stopp. Skador och depression kom i vägen och det är först på senare tid Ekelund visat prov på sina gamla takter.

Lika spännande kommer det bli att följa 19-årige Larssons framfart. I somras sprang han hem guldet på 100 meter i U23-EM, sänkte personbästat till 10.20 och är redan nu Sverigetvåa genom alla tider – endast två hundradelar från Peter Karlssons snart 24-åriga rekord.

Känns som att 2020 kan bli ett roligt år.

Efter några tunga år tycks värmländskan Irene Ekelund ha hittat formen igen. Här firar hon segern på 100 meter under Finnkampen 2019.
Efter några tunga år tycks värmländskan Irene Ekelund ha hittat formen igen. Här firar hon segern på 100 meter under Finnkampen 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

FotbollFriidrottGereon DahlgrenHenrik LarssonIrene EkelundIshockeyKrönikorPer-Erik JohnssonSportSportkrönika

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.