Hoppa till huvudinnehållet

Freja ett steg närmare sjösättning: "Vi har redan bokat in en tur"

Publicerad:
Planen är att Freja återigen kommer att trafikera Fryken i sommar.
Planen är att Freja återigen kommer att trafikera Fryken i sommar. Foto: Sanna Emanuelsson

Renoveringen av Freja går framåt. I september inleddes arbetet som sedan pågått cirka tre dagar per vecka under hela hösten.

– Målet är att sjösätta henne till sommaren och vi har faktiskt redan bokat in en tur för 45 personer, berättar föreningens ordförande Ing-Britt Bergström.

Sedan en längre tid står Freja på inhägnat område vid Kil Arena. Numer är hon omringad av ställningar och täckt av presenningar och i september förvandlades båten till en arbetsplats. Det var då renoveringen inleddes och i dag arbetar cirka femton personer ideellt. Att arbetet till slut kom igång beror delvis på att föreningen fått bidrag från bland annat Riksantikvarieämbetet och Gustaf VI Adolfs minnesfond varav en del varit öronmärkt för säkerhetsbefrämjande åtgärder, så som livflottar, larm, flytvästar, sprinklersystem, brandsläckare och liknande.

– Vi har gjort en kalkyl där vi i grova drag räknat med cirka 600 000 kronor utöver de beviljade bidragen. Under hösten beviljade Kils kommun 200 000 kronor och i övrigt har vi sagt att vi arbetar så länge pengarna och de ideella krafterna räcker. Vi får förhålla oss till den portmonnä vi har och handla med förnuft. Sedan får vi lägga båten i sjön och renovera efter hand, berättar Ing-Britt Bergström.

Det har lagts ny durk i försalongen.
Det har lagts ny durk i försalongen.

Arbetslagen har bestått av tre-fyra personer och Michael Goedicke som är kunnig i att renovera på gammaldags sätt har det övergripande ansvaret.

– Han har instruerat föreningsmedlemmarna så de har kunnat uträtta jättemycket, berättar hon.

Man har fått låna ett garage där man renoverar skorstenen, fönster samt förarhytt som stått utomhus och därmed farit illa. Även inuti båten har det varit rätt stora skador eftersom det tidigare regnat in genom ventilerna på mellandäck vilket gjort att bland annat durken i försalongen ruttnat. Nu har man bytt durken samt fördäcket och till detta användes kärnvirke som Sågverksskolan på Skoghall sedan sågat.

– Eleverna hjälpte oss och som tack ska vi ge dem en guidning på Freja så att de får se vad virket använts till. Så där gör vi ett litet arbetsbyte.

Även inredningen ses över. En del är helt intakt medan annat ska målas och få en del nya bräder och därefter återstår att måla skrovet. Därmed har mycket arbete gjorts och Ing-Britt märker att intresset för Freja ökar.

– Många hör av sig och frågar hur det går och och en del vill boka in födelsedagsfester, släktkalas och annat.

 • Ställningar har byggts runt Freja vid Kil Arena.
  Ställningar har byggts runt Freja vid Kil Arena.
 • Michael Goedicke har huvudansvaret för renoveringen.
  Michael Goedicke har huvudansvaret för renoveringen.
 • Presenningarna var så stora och tunga att man fått ta kranar till hjälp för att lyfta dem på plats.
  Presenningarna var så stora och tunga att man fått ta kranar till hjälp för att lyfta dem på plats.
 • Fördäcket monteras på plats.
  Fördäcket monteras på plats.
 • Ing-Britt och Olle Bergström är båda engagerade i renoveringen av Freja och Ing-Britt är dessutom ordförande i föreningen.
  Ing-Britt och Olle Bergström är båda engagerade i renoveringen av Freja och Ing-Britt är dessutom ordförande i föreningen. Foto: Karina Johansson
 • Arbete pågår.
  Arbete pågår.
 • Bild från bärgningen av Freja 1994.
  Bild från bärgningen av Freja 1994. Foto: Fryksdalsbygden
 • Så här såg det ut när Freja sjösattes efter renoveringen, 1997.
  Så här såg det ut när Freja sjösattes efter renoveringen, 1997.

Nu när man kommit en bit på väg är det andra frågor som dyker upp. En stor och viktig sådan är framtida vinterförvaring.

– Vår främsta önskan är att bygga ett båthus, en permanent byggnad som ligger diskret till och som smälter in i miljön. Där vill vi ha en ramp med räls så att vi kan vinscha upp båten och ha möjlighet att göra reparationer och underhåll. Då kan vi även ta emot gäster och ha en museiverksamhet om vintrarna. Och på sommaren kan lokalen användas till annat, exempelvis marknader eller fester. Det skulle bli en tillgång i kommunen, konstaterar Ing-Britt Bergström som gläds åt att föreningen nu kan börja titta på Frejas framtida turlista.

– Vi siktar in oss på Frejaveckan i samband med minnesdagen 23 juli och då ska vi göra en del turer. Utöver det kan man chartra båten, berättar hon.

Artikeltaggar

Freja af FrykenNyheterSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.