Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges första 40-talist fyller 80

Publicerad:
Reporter Erik Lundh
Erik Lundh
erik.lundh@nkp.se

Han lagade symaskiner, var fallskärmsjägare, boxare, korvförsäljare och mycket mer. Lars Ledin kunde ha blivit 30-talets sistfödde men det dröjde till klockan 00.02, 1 januari år 1940 innan han kom till världen. Det innebär att, när raketerna avfyras under nyårsnatten, inleds hans 80-årsdag.

Han föddes i Göteborg på nyårsdagen 1940. Redan som bebis florerade han i media då han uppgavs ha varit Sveriges första 40-talist. Bara 15 minuter av kändisskap blev det dock inte för sedan dess har Lars, även kallad Lasse eller Bangladesh hunnit med mycket.

Pappa var militär och mamma var barnsköterska. Som femåring kom Lars Ledin till Väse, där pappan verkade som ridlärare och hovslagare.

Efter skolan fick Lasse jobb som lärling på Husqvarna i Karlstad där han lagade symaskiner. Det var också då han började ägna sig åt boxning på BK25. Det blev en lång och framgångsrik karriär med både landslagsuppdrag och SM-medaljer.

– 100 matcher gick jag. Jag vann 31 matcher på knockad, men blev aldrig knockad själv.

Han gjorde lumpen som fältjägare. Efter det blev det jobb på firman Specialverktyg där han blev kvar i fem år. Lars hade dock flera farbröder som befann sig på ständigt resande fot vilket Lars själv fick smak för.

– Jag gick och funderade om jag skulle hitta på någonting utrikes.

Utrikeserfarenheter

Han gav sig iväg till Kongo som soldat. Sedan fick han jobb för Sida i Etiopien. Innan han åkte ner började han på en kurs för att lära sig engelska och utlandsfrågor.

Slitna pass fulla med stämplar.
Slitna pass fulla med stämplar.

– Jag hade varit förlovad sedan en månad tillbaka men jag lyckades hålla det hemligt för henne.

Men till slut tvingades han att dela med sig om planerna för 1967 åkte han ner till Etiopien för att bygga dammar under två års tid.

– Jag bodde i Addis Abeba. De hade aldrig sett en vit där nere där jag jobbade.

Från att prata engelska lyckades han sedan lära sig amhariska och än i dag kan han göra sig förstådd med Etiopierna.

En gång träffade han också dåvarande diktatorn Haile Selassie som regerade i Etiopien.

Förlovningen tog slut och sedan dess har han inte haft något längre förhållande. Däremot tog inte erfarenheterna slut.

Hemma i Sverige flyttade han till Malmö där han bodde flott och arbetade med diverse jobb innan han såg en annons i en tidning angående ett jobb i Portugal och ringde dem direkt.

– Jag köpte en Harley Davidson av en polis där och gjorde en resa längst ner i Portugal, till Algarve. Oj, det var fint, vet du.

Tillbaka i Sverige igen jobbade han i Stockholm för Svensk nattvakt, vad som nu heter Securitas. Efter det fick han erbjudande från Unicef om att jobba i dåvarande Östpakistan. Då bar det iväg till ett brinnande krig som resulterade i att smeknamnet Bangladesh blev till.

– Jag hade fint extraknäck. Jag fick köra lik, vet du. På Röda korsets sjukhus kastade vi upp kropparna på flaket och körde dem till begravningsstället.

Lars "Bangladesh" Ledin på sin Mazika från Etiopien.
Lars "Bangladesh" Ledin på sin Mazika från Etiopien.

En gång skulle han ta lastbilen för att hämta bränsle. Då kom ett indiskt bombplan. Han stannade till under en bro och fick syn på en man vid cisternen som hade som uppgift att skjuta på planet.

– Jag viftade med lite pengar så han inte skulle skjuta, sedan kröp jag ner där tills det blev stiltje ett tag.

En annan gång hade han varit ute och flugit. Precis när han just landat kom det ett raketanfall och blåste hål rätt genom flygplansväggen.

– Ja, vi klappade väl inte händerna direkt men vi hade i alla fall klarat oss.

När Lars visar upp sina pass är de slitna och fulla med stämplar.

– Man skulle tro att jag är knarklangare när man ser alla stämplar, säger han och skrattar.

I Etiopien började hans svårigheter med ryggont, något som han lider av än idag. Trots det deltog han i riksmästerskapen i karate när han var mellan 44 och 50 år.

Det sista jobbet han hade var på KFUM i Kristinehamn. Där jobbade han i 15 år innan han pensionerade sig.

Han är också välkänd som korvförsäljare vid marknader och företagsevent.

Livet idag

Idag är tempot lite långsammare. Korvvagnen skänkte han till Hotland MC i fjol. Motorcykel körde han förra året också men efter att ha legat på sjukhus för sina ryggproblem har det inte blivit något med det i år.

– Men vem vet det blir kanske snart igen. Jag tränar för att förbättra ryggen så en dag hoppas jag att jag kan slänga käppen.

"Karutte"-Lasse tävlade i karate som 50-åring.
"Karutte"-Lasse tävlade i karate som 50-åring.

Intresset för boxningen finns kvar och han har en plats på "Ringside" i Karlstad.

Han är också medlem i Punchpralinerna där Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren varit ordförande sedan 2007. De är en sammanslutning av boxningsentusiaster vars syfte är att efter bästa förmåga hjälpa och supporta svensk boxning.

Den 1 januari är det dags att säga grattis till "Bangladesh", för då fyller han 80 år.

Artikeltaggar

BangladeshEtiopienFamiljHarley-DavidsonKFUMKristinehamnVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.