Solcellsbelysning ska lysa upp busskurer

Publicerad:
Karlstadsbuss gör en försökssatsning där man lyser upp två busshållplatser med hjälp av solceller. Bilden visar en hållplats vid Gaperudsgatan på Lorensberg. Foto: Christer Wik

Karlstadsbuss har inlett en solcellssatsning. Man har börjat belysa två busskurer med hjälp av solceller. Och betydligt fler kan det bli.

I dagarna har Karlstadsbuss installerat två provanläggningar vid hållplatserna Rudsskogen på Rud och Gaperudsgatan på Lorensberg.

– De flesta väderskydd längs våra linjer har inbyggd belysning, men en del sådana vid ett antal hållplatser har det inte samtidigt som gatubelysningen är på andra sidan gatan.

– För att höja tryggheten vill vi därför testa solcellsbelysning vid ett par hållplatser, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Karlstadsbuss.

Blir försöket som kostar cirka 25 000 kronor per hållplats lyckat kan det bli solcellsbelysning i fler väderskydd runt om i Karlstad.

– Så kan det bli. Men vi har ännu inte tagit några beslut. Vi för en dialog med kommunen.

En äldre typ av solcellsbelysning finns redan vid några hållplatser, men den är inte så ljusstark. Nu har dock kommunen hittat effektivare anläggningar och två sådana har nu alltså satts upp på prov.

Artikeltaggar

KarlstadsbussLorensbergMathias LindgrenNyheterRudSolenergiTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare