Förfallet har pågått länge

Debatt
PUBLICERAD:
Har ordningen i klassen målmedvetet återställts, så att en meningsfull undervisning numera skulle vara möjlig? Inte vad jag har hört, skriver Jaro Pleva.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska skolans förfall är inget nytt fenomen, det har pågått i minst 30 år. Att förfallet skulle vändas inom ett eller något år är givetvis helt osannolikt, skriver Jaro Pleva.

Kommentar till Sven Erik Lundin (NWT 17/12 2019)

Skolministern vill oss att tro att ”nu har det vänt tack vare lyckade politiska satsningar.” Utan att använda komplicerad statistik och tester som Pisa kan man faktiskt dra sin egen slutsats om skolministerns trovärdighet. Det räcker långt att använda sunt bondförnuft.

Svenska skolans förfall är inget nytt fenomen, det har pågått i minst 30 år. Att förfallet skulle vändas inom ett eller något år är givetvis helt osannolikt, oavsett vilka ”politiska satsningar” det rör sig om. Trovärdigheten ökar inte när ropet om en plötslig förbättring kommer från den socialdemokratiska regeringen, känd för att i eget intresse gärna föra oss bakom ljuset.

Vi vet, vad som förde till skolans förfall. Då kan vi bara ställa oss några frågor, för att avgöra det trovärdiga i ministerns utrop:

Har ordningen i klassen målmedvetet återställts, så att en meningsfull undervisning numera skulle vara möjlig? Inte vad jag har hört.

Har lärarna fått fria händer och stöd att fixa ordningen i klassen utan att bli hotade och förföljda av sina överordnade (t ex skolministern)? Nej, vänsterregeringen vill inte ge dem friheten och stödet.

Har lärarnas behörighet plötsligt ökat till avsedd nivå? Knappast möjligt på så kort tid.

Har elevernas kvalitet ökat av någon anledning, t ex på grund av de ”nyanlända”? Säkert inte, snarare tvärtom, de ”nyanlända” har oftast låg utbildningsnivå, ibland är de analfabeter. Dessutom behärskar de inte svenska språket.

Har skolans ledning lagt tonvikten på kunskap, istället för att blanda i ideologi och aktivism? Nej, vi rör oss snarare fortfarande åt motsatt håll.

Alltså, bondförnuftet säger att det från skolministerns sida återigen rör sig om ett försök att föra allmänheten bakom ljuset och bygga en simpel och osann ”Sverigebild”.

Jaro Pleva

Hagfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.