Hoppa till huvudinnehållet

200 säckar kläder till hemlösa

Publicerad:
Volontärerna Kenny Norrman och Kenneth Burehammar hjälpte till att bygga upp en klädutdelning på Vintervärme-härbärget under måndagen.
Volontärerna Kenny Norrman och Kenneth Burehammar hjälpte till att bygga upp en klädutdelning på Vintervärme-härbärget under måndagen. Foto: Joachim Lagercrantz

Nätverket Vintervärme i Karlstad rustar just nu nattplatser för bostadslösa inför januari. Och under måndagen sorterade volontärer 200 säckar med skänkta kläder som ska finnas på härbärget.

Nätverket Vintervärme håller som bäst på att ställa i ordning en lokal på Lamberget där bostadslösa kan få nattrum under vintern.

– Det har gått bra, säger Bo-Jacob Enqvist som är koordinator i nätverket. Vi har en kärntrupp av volontärer som har jobbat för att göra den här lokalen klar för uppstart, så det är tack vare sex-åtta personer som har städat och fixat som vi har fått upp en bra nivå på lokalen.

Det nattöppna härbärget kommer att öppna inom några veckor, lite beroende på hur väderleken ser ut, och ska förhoppningsvis hålla öppet i åtta veckor. Och verksamheten är i behov av volontärer.

– Vi ska ha öppet åtta veckor, sju dagar i veckan och med tre volontärer som jobbar varje natt så det behövs ganska många.

Den 7 januari kommer nätverket att hålla en utbildningsträff för volontärer.

Men det är inte bara arbetskraft som behövs, även mat och förnödenheter måste ordnas. Och under måndagen hjälptes volontärerna åt att sortera 200 säckar kläder.

– Vi har fått väldigt mycket kläder från västra Värmland så vi har byggt upp en klädutdelningsfunktion som vi inte har haft tidigare. Människor som kommer har ibland behov av torra, rena kläder, säger Bo-Jacob Enqvist.

Förra året hade man plats för tio bäddar, men lokalen på Lamberget är större så nu finns det tolv bäddar. Och det mesta är klart redan nu.

– Det har gått ganska bra, vi har fått en del möbler. Vi behöver ett par extra bäddmadrasser. Och pricken över i:et skulle vara om vi kunde få en modell större tv. Det finns många som skulle vilja se en film, så det vore jättebra om vi kunde få tag på en lite större tv eller swish till en tv, säger Bo-Jacob Enqvist.

Artikeltaggar

HemlösKarlstadNyheterVintervärmeVolontär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.