Hoppa till huvudinnehållet

Stå still och sikta högt

Publicerad:
Helena Karlsson och Sveriges högsta träd.
Helena Karlsson och Sveriges högsta träd. Foto: Anette Persson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns folk som orkar hålla i och vara enträgna. Och det finns de som vet när det är dags för förändring.

Det är lika fascinerande att möta båda sorterna.

Sparbeting, skattehöjningar och bekymmer har präglat året som kommunreporter. Det är vardag och viktigt. Det berör alla. Som Egon och Astrid Bergman i Forshaga. De var förtvivlade när kommunen stängde dagverksamheten för dementa. Där stängdes också det fönster av frihet som gav Astrid Bergman, 77, avkoppling i vården av sin demenssjuka man.

Årets första intervju var med en kvinna som pratade om långsiktighet men som blev kortvarig. Anneli Snobl, 64, var då just varm i kläderna som regiondirektör och ”skulle peka ut riktningen”. Nu har hon redan lämnat med välfyllt bankkonto på värmländska skattebetalares bekostnad.

Två ton kapsyler

En riktigt uthållig man träffade jag och fotograf Helena Karlsson en januaridag i Grums. Björn Lisswandt hade två ton kapsyler i källaren. Det hade börjat som en hjälp till barnbarnen och sedan hade det fortsatt av bara farten i tio år.

Det är ändå en kort tid i jämförelse med hur länge Sveriges högsta träd hade stått och växt i närheten av Mölnbacka- 130 år. Det var en riktig nackspärrsupplevelse. Den som står med bägge fötterna på jorden kommer ingenstans, sa en god vän.

Två reportage från november med människor som har förmågan till att både hålla i och att förändra har varit extra roliga att göra under 2019.

Stamkunderna dyker upp när bokbussen stannar i Värnäs en eftermiddag i november.
Stamkunderna dyker upp när bokbussen stannar i Värnäs en eftermiddag i november. Foto: Olle Persson

Det första var en tur med Torsby bokbuss till Värnäs, Stöllet, Osebol och Kårebol. Väldigt inspirerande. Chauffören Jörgen Axelsson ,48, och biblioteksassistenten Nora Büttner, 29, som ständigt försöker hitta nya sätt att erbjuda service till folk längs de gamla vanliga bokbussturerna.

Emma Hansen har tagit jordskeppet i mål.
Emma Hansen har tagit jordskeppet i mål. Foto: Joachim Lagercrantz

Det andra handlade om Emma Hansen, 33, som byggt ett jordskepp i Hällekil norr om Forshaga. Hon var först i Värmland och har provat sig fram med lösningar för bygget, miljön, ekonomin och för familjen. I sju år har hon byggt på jordskeppet och nu har hon gått i hamn. Nu är det godkänt och klart. Allt har kanske inte blivit perfekt men ingen ska säga att hon inte vågade prova. Bra jobbat!

Läs också:

Ovant när granskaren blir granskadMänniskorna bakom brottenKärlekschock vid kaffeautomatenKreativt avbrott från möteshandlingarnaBlottar mitt år fullständigt – varsågoda!

Artikeltaggar

Anneli SnoblÅret i textForshagaHelgKrönikorMölnbackaNyheterOsebolVärnäs