Ger bort 100 000 böcker - för att ge hopp

Publicerad:
Sjöbergs förlag, som drivs av Joel Sjöberg, har delat ut 100 000 exemplar av boken Bara ljuset kan besegra mörkret, som handlar om Sebastian Stakset, "Sebbe Staxx".Bengt Sjöberg, föreståndare för Korskyrkan Filipstad-Hällefors, har varit med och delat ut boken. Foto: Emely Wallo Bergare

Med syftet att sprida hopp har Sjöbergs förlag delat ut 100 000 exemplar av boken "Bara ljuset kan besegra mörkret". Läsarna bjuds med på en stark resa som i många fall förändrat - och räddat - liv.

– Vi har fått höra så många starka reaktioner av personer som läst boken, säger Bengt Sjöberg.

Sebastian Stakset gjorde sig ett känd som Sebbe Straxx från musikgruppen Kartellen. Boken bygger på hans liv - hur han gick från att vara en kriminell, drogmissbrukande gangsterrappare som i omgångar suttit i fängelse, till att genom sin funna tro på Jesus se livet med helt andra ögon.

Tillsammans med Joel Sjöberg, som driver Sjöbergs förlag, har Sebastian fyllt bokens sidor med ord som skildrar hur mörkret och demonerna hade honom i sitt våld. Hur hans destruktiva leverne inte bara försatte honom själv i stort lidande utan hur det plågade alla dem som stod honom nära. Boken beskriver en kamp mellan liv och död, mellan ljus, mörker och tvivel men framför allt - tro.

Många fick hjälp

Enligt Joel Sjöberg är det alla berättelser om personer som läst boken och genom den blivit hjälpta som gjorde att förlaget ville genomföra satsningen.

Församlingar och privatpersoner har sedan engagerat sig för att sprida boken över hela landet. I Filipstad har 500 böcker delats ut, lika många ska delas ut i Hällefors och även invånare i Storfors har fått tillgång till livsskildringen.

– Second hand-butiken i Lesjöfors har också delat ut den som inslagna julklappar till alla som handlat, berättar Bengt Sjöberg som genom sin roll som föreståndare för Korskyrkan i Filipstad och Hällefors hjälpt till att sprida boken. Han är även pappa till Joel.

– Det är så många där ute som mår dåligt, då är det fint om man kan skänka lite hopp och ljus, konstaterar Bengt.

"Bara ljuset kan besegra mörkret" handlar om Sebastian Stakset, "Sebbe Staxx", och hans omvälvande livsresa.
"Bara ljuset kan besegra mörkret" handlar om Sebastian Stakset, "Sebbe Staxx", och hans omvälvande livsresa. Foto: Emely Wallo Bergare

Att boken berört sina läsare och fått många att omvärdera sina livsval, har både han och Joel fått många kvitton på.

– Joel får många brev till förlaget. En berättelse handlar om en kille härifrån Värmland som många gånger blivit tagen av polisen för olika saker. Han har läst boken och lever inte på samma sätt i dag. Så när polisen hade studiedag var han inbjuden att föreläsa för dem. Han kände ingen flera av poliserna, speciellt den som räddat livet på honom genom hjärt- och lungräddning. Många av poliserna fick även tårar i ögonen när de sett hur bra det gått för honom. Där ser man vilken kraft det finns i tron, säger Bengt.

Han har även själv haft kontakt med en kvinna från närområdet som läst boken och helt fått en ny syn på livet.

– Hon hade mått dåligt länge. Vi samtalade via Messenger och hon skrev så fina saker. Jag hoppas att vi kan träffas en dag.

Viktig uppföljning

Under januari och februari kommer samtalsträffar att hållas i Korskyrkans lokal Träffpunkten i Filipstad. Här kommer det finnas utrymme att prata om boken och vädra de frågor som kanske uppstått.

– Vi känner att det behövs en uppföljning. Om det sedan kommer en eller 15 personer spelar ingen roll, menar Bengt som fortsätter:

– Huvudsaken är att det finns en plats att gå till om man vill prata.

En annan målsättning församlingen har är att under nästa år få hit Sebastian Stakset.

– Det vore häftigt, avslutar Bengt.

Vill du också få Sebastians bok, kontakta Bengt på: bengt.@.sjoberg@gmail.com.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergFamiljFilipstadHälleforsKorskyrkanLesjöforsLitteraturSebastian StaksetStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare