Ekomaten äter kommuner ur huset

Debatt
PUBLICERAD:
Det offentliga måste likabehandla medborgarna. Rimligen ska det offentliga tillhandahålla en allsidig kost likt den som barn och föräldrar faktiskt äter därhemma, skriver Staffan Danielsson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Skolbarn och äldre vill ha allsidig mat som de har ätit tidigare – typ husmanskost från Sverige. Nu bestämmer allt fler politiker mot deras vilja att de ska äta dyrare ekomat och mer vegetariskt, skriver Staffan Danielsson.

Det är faktiskt en politisk skandal att Sveriges kommuner har ålagts av regeringen att köpa in 60 procent av sin mat som ”ekologisk” från hela världen. Man är redan uppe i 40 procent, vilket torde fördyra kommunernas ofta pressade matbudgetar med runt 25 procent, sannolikt miljardbelopp. Ekomat från hela världen är 25–65 procent dyrare än världens bästa vanliga mat från Sverige.

Runt om i landet satsas det också på att öka inslaget av ekomat i de offentliga köken. På vissa håll kan även en vurm för mer vegetariskt skönjas. I region Östergötland är ekomålet 50 procent, om inte leverantören klarar detta blir det böter. Göteborg hade tidigare 100 procent eko som mål i de offentliga köken och köper säkert alltjämt enorma mängder. Bidragsberoende Malmö, som får svindlande 5 miljarder kronor i utjämningsstöd, har målet 100 procent eko.

Ska skattebetalarna genom sina politiker verkligen driva jordbruks- och matpolitik på sådan detaljnivå? Skolbarn och äldre vill ha allsidig mat som de har ätit tidigare – typ husmanskost från Sverige. Nu bestämmer allt fler politiker mot deras vilja att de ska äta dyrare ekomat och mer vegetariskt. Det är ett upprörande agerande, särskilt mot de 90 procent av Sveriges bönder vars mat helt ratas av en del offentliga kök därför att de inte producerar ekologiskt märkta livsmedel.

Det finns tyvärr fler exempel på hur kosten styrs politiskt. En förskola i Umeå börjar nu erbjuda barnen enbart vegetarisk mat, i Stockholm ska de äldre utsättas för samma tvång. SSU vill att äldre ska bli vegetarianer i äldreomsorgen. Trots att människan sedan hedenhös är allätare och knappast överlevt om hon varit vegan. Kan och bör ansvariga för förskolan, och i kommuner, få agera så kring maten?

Förskolor och äldreomsorg uppbär mycket stora offentliga medel. Och det offentliga måste likabehandla medborgarna. Rimligen ska det offentliga tillhandahålla en allsidig kost likt den som barn och föräldrar faktiskt äter därhemma. Naturligtvis kan man ha ett vegetariskt alternativ, men att endast erbjuda vegetariskt och inga köttbullar eller korv stroganoff eller kycklingrätter borde inte vara möjligt. Detta borde också framgå av reglerna för offentlig upphandling, för skattebetalarnas pengar.

Jag anser att ansvariga politiker måste ingripa i detta växande problemkomplex kring maten. Annars är risken att vurmen för ekologiskt och vegetariskt sammanfaller med sparkraven i lågkonjunktur. Och ett sätt att spara, givet att hälften eller mer av maten ska köpas ekologisk från hela världen, är att endast erbjuda våra barn och äldre billigare vegetarisk mat som bönor och blomkål och svamp och ris. Äldre äter allt mindre och behöver samma allsidiga mat de ätit hela livet som luktar och smakar och lockar dem att äta!

Staffan Danielsson

Agronom och tidigare riksdagsledamot (C)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.