Hoppa till huvudinnehållet

Oberoende realisters första år vid makten

Publicerad:
Kommunfullmäktiges ordförande Peter Åkerström (OR) och kommunalrådet Jens Fischer (OR) Foto: Pia Holmström

Med buller och bång tog nya partiet OR makten i Hagfors och knuffade bort Socialdemokraterna som styrande parti. Hur har första året vid makten varit?

– Vi är oslipade politiker. Det tror jag är bra. Vi är inte så full i fan som de andra, säger Peter Åkerström(OR).

Oberoende realister hade bara funnits i ett år när de lyckades med bedriften att gå segrande i kommunvalet. Partiet som startade under en kafferast i polishuset lyckades också besätta alla ordförandeposter i kommunen, däribland kommunalrådsposten som gick till Jens Fischer och Peter Åkerström blev kommunfullmäktiges ordförande.

– Jag hade bara varit inne i stadshuset två gånger innan jag blev kommunalråd, säger Jens Fischer.

Kommunfullmäktiges ordförande Peter Åkerström (OR) och kommunalrådet Jens Fischer (OR)
Kommunfullmäktiges ordförande Peter Åkerström (OR) och kommunalrådet Jens Fischer (OR) Foto: Pia Holmström

Unikt parti

Oberoende realister är unikt i Sverige. Det är det enda lokala partiet som ensamt styr en kommun. Andra lokala partier i andra kommuner samverkar om styret med andra partier.

– Hösten när vi vann valet minns jag knappt. Samtidigt var jag ju chef för grova brott. Mitt uppe i alltihopa skulle jag hjälpa pappa att ta upp potatis. Varenda tidning, radio och fan och hans moster ringde ju. Jag sa till farsan "Vart tog hösten vägen?" Då var jag verkligen i en glasbubbla. Det var en enorm påfrestning, säger Jens Fischer.

Valnatten 2018 när Oberoende realister blev vinnare
Valnatten 2018 när Oberoende realister blev vinnare Foto: Pia Holmström

Denna höst har det dock lugnat ner sig lite.

– Nu kan man i alla fall andas ut emellanåt.

Har du växt in i politikerrollen?

– Jag kan aldrig vara någon annan än den jag är. Att göra sig till kan fungera ett tag men det kommer lysa igenom. Och jag tycker att man ska kunna bjuda på sig själv och vara humoristisk. Man kan bara vara politiker om man vill det. Men jag vill vara mer än bara politiker, säger Jens Fischer.

Han är nöjd med vad han och hans parti åstadkommit första året.

– Vi jobbar med väldigt många punkter i vårt framtidsprogram just nu. Framtidsprogrammet sträcker sig över två mandatperioder och kan vi beta av ett par punkter varje år så har vi gjort ett riktigt bra jobb.

Fyra skolor

Ett av besluten som genomförts är att nya Råda skola byggs på med ett mellanstadium.

– Det är viktigt att ha fyra fungerande skolor i kommunen, säger Peter Åkerström.

Invigningen av nya Råda skola i augusti 2019. Eleverna Max Lindberg och Alice Persson klippte invigningsbandet som Daniel Sohl rektor och Jenny Dahlin, barn-och bildningschef höll i.
Invigningen av nya Råda skola i augusti 2019. Eleverna Max Lindberg och Alice Persson klippte invigningsbandet som Daniel Sohl rektor och Jenny Dahlin, barn-och bildningschef höll i. Foto: Pia Holmström

Den nya indelningen av skolupptagningsområden som beslutades i våras har blivit kritiserat. Det innebär att Uddeholmsbarn får gå i Råda skola istället för ÄBC. När de ska börja högstadiet får de gå i Kyrkhedens skola i Ekshärad.

– Jag är övertygad om att det blir en bra lösning. Vi har ju också det fria skolvalet. Barnen kan få gå i en helt ny modern skola i Råda med den senaste tekniken. Vi har ju en väldig trångboddhet på ÄBC. Vi vet att det 2019 fötts rekordmånga barn i kommunen. Då måste man se över hur man nyttjar våra skolor så bra som möjligt och får en bra lärandemiljö, säger Jens Fischer.

Oberoende realister påverkade också att årskurs 6 blev kvar i Sunnemo skola. En slöjdsal gjordes om till klassrum och åtgärdade då trångboddheten.

I år blev Hagfors kommun 12:e bästa skolkommun.

– Det gäller att skapa en stabilitet i det här. Att vi ligger högt år efter år, så att det inte blir en svajning. Då är det så viktigt att skapa en bra grund att stå på. Det är viktigt att man sätter in insatser så tidigt som möjligt så att det inte kommer för sent, då är det ju för sent.

Väntar besked om sjukhusbyggnaden

Oberoende realister har också gjort mycket inom vård och omsorg. Just nu pågår en genomlysning av hemtjänstens kostnader som väntas bli klar i januari.

– Revisorerna har påpekat brister i verksamheterna ända sedan 2014, men ändå har man inte tagit tag i problemet, vilket jag tycker är väldigt anmärkningsvärt. Hemtjänsten går tungt och har gått över budgeten med 10 miljoner.

På initiativ av OR ska ett projekt inledas i syfte att helt ta bort eller minska delade turer. Detta efter att S i början av 2019 lade fram en motion om att få bort delade turer.

– S har ju fört in de delade turerna, men sedan inte haft handlingskraft att få bort dem. Nu kommer vi in och drar igång det. Förhoppningsvis kan vi fortsätta i den här inriktningen.

OR har också en dialog med Region Värmland om möjligheterna att ta över den gamla sjukhusbyggnaden och göra om den till ett särskilt boende.

– En avsiktsförklaring från Region Värmland om byggnaden blir snart klar. Då ska vi ta ställning till om det är ett bättre alternativ i stället för att bygga ett helt nytt säbo, säger Jens Fischer.

Hagfors sjukhus
Hagfors sjukhus Foto: Pia Holmström

Bra för demokratin

Oberoende realister styr i minoritet och är beroende av stöd av andra partier i politiska beslut.

– Nu är det mer demokrati genom att alla partier har en påverkansgrad. Det tycker jag också är otroligt viktigt. Nu blir det ju också mer diskussioner på ett helt annat sätt. Det gör att olika frågor blir mycket mer genomlysta och genomarbetade.

Respekten har växt

Hur har samarbetet varit mellan de olika partierna?

– Socialdemokraterna har ju styrt i alla år och nu kom vi in och slog undan benen på dem. Det märkte man ju att de tyckte "Vad gör ni här?" och "Vad kan ni om politik?” Allt eftersom så tycker jag att respekten har växt mer och mer. Det är viktigt att man respekterar varandra även om man tycker olika. Det tycker jag blivit bättre och bättre, säger Jens Fischer.

Tomas Pettersson (S) oppositionsråd och Jens Fischer Kommunalråd (OR) i  vid Företagarnas näringslivsmöte i början av 2019.
Tomas Pettersson (S) oppositionsråd och Jens Fischer Kommunalråd (OR) i vid Företagarnas näringslivsmöte i början av 2019. Foto: Pia Holmström

"Det har blivit tystare"

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) ger sin syn på saken.

– Respekten för andras åsikter har förändrats. Saker som sägs på politiska interna möten har hamnat på sociala medier i syfte att smutskasta andra partier. Det har lett till att diskussioner som behöver finnas bakom stängda dörrar har blivit färre, det har blivit lite tystare. Hela debattklimatet har påverkats i negativ mening i och med att politikerna inte vågar säga vad de tycker för de är rädda att bli citerade eller uthängda i sociala medier.

"Två motpoler"

Peter Åkerström kommenterar relationen med Socialdemokraterna.

– Vissa frågor går att diskutera med dem, men annars tycker jag att vi är två motpoler. Det är ju lite friktion. Vi står ju varken till höger eller till vänster och vi försöker forma vår politik efter vad vi tror är bäst för kommunen. Politik är en jävla stor sandlåda många gånger.

Vd-tillsättning

OR hamnade i hetluften nästan direkt när de tillträdde i och med den omstridda vd-tillsättningen för Hagforshem och Hagfors energi.

– Vi var nya och jobbade med budgeten och den här frågan. Jag tänkte att klarar vi det här så klarar vi ganska mycket. Det blev en enorm påfrestning för mig som ordförande och alla ville ha information om vad som hände. Då var det skönt när sommaren kom och man fick semester, säger Jens Fischer.

Han fortsätter.

– Jag skulle ha hanterat det annorlunda i dag. Vi har en helt annan kunskap än vi hade då. När vi klev in i den kommunala sfären hade vi inte mycket kunskap om hur saker och ting fungerade när det gäller tillsättningar. Det har man ju lärt sig efter resans gång. Trots allt så landade vi i någonting bra. Av de signaler jag hört så fungerar det bra på den posten idag med Lars Nyborg som vd.

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Många investeringar är nu på gång i Hagfors till en kostnad av en halv miljard. Kommunen kommer att behöva låna pengar.

– Utifrån prognoserna som finns är det svårt att säga hur mycket vi behöver låna. Mycket handlar om vilken lösning vi får till när det exempelvis gäller Säboplatserna. Vi måste göra vissa långsiktiga strategiska satsningar för att skapa en attraktiv kommun att bo och leva i.

Så blev Oberoende realister valvinnarePolischefen som blev kommunalrådDe vill skapa trygghet i HagforsSiktar på kommunalrådsposten

Artikeltaggar

Hagfors kommunJens FischerLars NyborgNyheterOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitikSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.