Hoppa till huvudinnehållet

Lilla Gävlebocken sattes i brand

Publicerad:
Den stora Gävlebocken vid invigningen den 1 december i år.
Den stora Gävlebocken vid invigningen den 1 december i år. Foto: Mats Åstrand/TT

Den lilla julbocken i Gävle sattes under natten till fredag i brand. Skadorna är dock inte värre än att den så kallade Lillbocken står kvar, om än med brännskador.

– Bocken är brandskadad men har klarat sig relativt bra, säger Thomas Gustafsson, RLC-befäl vid polisen, till Gefle Dagblad.

Räddningstjänsten larmades vid 01.20 om branden. En person har identifierats som skyldig till dådet, som rubriceras som skadegörelse genom brand.

– En man har omhändertagits för fylleri. Han kan också misstänkas för branden på bocken och ska förhöras efter att han nyktrat till, säger Thomas Gustafsson.

Även i fjol försökte en person elda upp Lillbocken, men inte heller då förstördes den helt. Gävlebocken – den stora – uppfördes första gången 1966. De flesta år har bocken brunnit ner, men i år står den fortsatt kvar. Skulle den överleva hela jul- och nyårshelgen har den för första gången klarat sig helskinnad tre år i rad.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusFylleriGävlePolisenSkadegörelse genom brand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.