Bedrövlig samtalston i fullmäktige - visa respekt

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten gillar inte samtalstonen i fullmäktige i Karlstad. Här en bild från i torsdags, då Muminfrågan avgjordes.
Foto: Tommy Andersson
Jag besökte fullmäktigemötet i Bibliotekshuset i Karlstad torsdagen 19 december. Sammafattningsvis en ganska bedrövlig ”tillställning”.

Tänker inte i första hand på fullmäktiges beslut att säga ja till etableringen av en Muminpark på Skutberget. Det är vid det här laget allmänt känt vilken ståndpunkt jag har när det gäller ”Mumifiering” av Skutberget.

Jag tänker istället på den samtalston som stundtals gällde. Den är inte acceptabel och hör inte hemma under ett fullmäktigesammanträde med 61 förtroendevalda ledamöter.

Kommunfullmäktiges ordförande, som är en mycket skicklig ledare av fullmäktiges sammanträden. Gjorde helt rätt när en del ledamöter klappade händerna efter någon av de första talarna klivit ner från talarstolen. Mötesordföranden klargjorde för fullmäktigeledamöterna, att applåder inte får förekomma. Skulle det fortsätta, lovade han att utrymma sessionssalen.

Stödjer helt att mötesordföranden ”satte ner foten” i detta avseende, men jag tycker att han även borde ha gjort det. Under den stundtals helt oacceptabla och respektlösa samtalston, som vissa av ledamöterna visade prov på. Det är mycket illa och beklämmande, när de som blivit valda av kommuninvånarna och via sina olika partier representerar kommuninvånarna/väljarna ”inte kan bete vuxet och civiliserat.”

Att bete sig illa och respektlöst mot andra fullmäktigeledamöter, då kan man bara konstatera att det brister i en så elementär sak, som att skilja på sak och person. Detta har en del tydligen inte fått lära sig. Borde tillhöra grundkursen i demokrati och politiskt arbete.

Jag anser, att så här får det absolut inte gå till, när Karlstads kommuns högsta beslutande instans sammanträder och fattar viktiga beslut.

Jag hoppas verkligen att alla kommunens fullmäktigeledamöter och ersättare i framtiden, tänker på att föra en saklig debatt och visa respekt för andra ledamöters åsikter och ståndpunkter och framför allt inte mobba, förminska eller förnedra andra ledamöter.

Hoppas även att presidiet med fullmäktigeordföranden i spetsen, i framtiden - om det mot förmodan skulle behövas. Kraftfullt sätter stopp för personliga påhopp o.s.v.

Under ett fullmäktigesammanträde, anser jag att det endast är sakfrågorna som ska debatteras och inget annat. Som vanligt spelas fullmäktigesammanträdena in för att kommuninvånare ska kunna följa tv-sändningen via Karlstads kommuns hemsida. Detta borde alla fullmäktigeledamöter vara fullt medvetna om och tänka på, när de nästa gång går upp i talarstolen. För sin egen skull, men också för det egna partiet som de representerar och visa respekt och ansvar inför kommuninvånarna/väljarna/ skattebetalarna.

Torsten Jarnstam

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.