Hoppa till huvudinnehållet

Nya chefen för Rackstadmuseet: "Mer än bara ett museum"

Publicerad:
Anneli Strömbergs första tid som chef för Rackstadmuseet har varit intensiv. "Ibland är det lättare att hoppa i vattnet och lära sig simma än att stå bredvid och träna." Foto: Anton Eriksson

Anneli Strömberg har varit chef för Rackstadmuseet i snart två månader, och det har redan varit premiär för tre utställningar.

– Det har varit en rivstart, säger hon.

Anneli Strömberg tog över som museichef den 1 november efter Anna Skoglund. Strömberg har tidigare arbetat som verksamhetschef inom kultursektorn i Region Dalarna, som kommunikationschef på Riksutställningar och publik chef vid Statens centrum för arkitektur och design – ArkDes.

Nu har hon valt att återvända till rötterna i Västvärmland, hon är uppvuxen i Ås utanför Charlottenberg och gick gymnasiet på Solberga innan hon lämnade Värmland.

– Det är en otrolig värme och vänlighet, både i huset och i kontakterna runt omkring, så jag känner verkligen att jag har kommit hem. Det känns som att det här var rätt val, säger hon.

Under den första tiden har Strömberg redan hunnit med att möta Handelskammaren, turistcheferna i Värmland, Region Värmlands kulturdepartement, Statens konstråd samt förbereda inför invigningen av de första utställningarna.

– Ibland är det lättare att hoppa i vattnet och lära sig simma än att stå bredvid och träna, så har det varit den här gången, det var bara att börja simma.

– Men det har varit många bra möten och jag har fått en bredd på nätverken.

Ny verksamhetsplan

Anneli Strömberg har tillsammans med konstintendenten Hannes Trygg påbörjat arbetet med en fyraårig verksamhetsplan, och efter godkännande från styrelsen kommer de att börja jobba utifrån den nästa år.

Arbetet med framtiden för museet inleddes direkt när hon tog över chefsposten.

– Det första steget var en framtidsdag som vi hade den första veckan efter att jag hade börjat, då ville jag lyssna på alla ideella krafter om vad de tycker är bra och vad de vill ändra på.

I arbetet med verksamhetsplanen har Strömberg och Trygg delat upp arbetsuppgifterna.

– Hannes är intendent och har ett konstnärligt ansvar och öga. Det tycker jag att han kan ta en större plats för. Jag ser fram emot att samarbeta med honom, säger Strömberg och fortsätter:

– Jag kan titta på det kommunikativa, det publika och hur vi kan få intäkter, men naturligtvis går vi armkrok i arbetet.

Något som hon vill utveckla är utställningslokalerna.

– Vi har fantastiska tillgångar, men i och med att vi ändå är få resursmässigt personellt så behöver vi titta på hur vi utnyttjar lokalerna på bästa sätt. Vi behöver inte byta hela tiden, utan vi kan fördjupa oss inom vissa av våra kärnområden som Rackstadkolonin och möbeltillverkningen.

– Prio 2020 är barn och unga. Då handlar det inte bara om kontakten mot skolan, utan även om fritiden, att kunna vara här frivilligt också, det kommer vi att kika extra på.

Mötesplats

De ideella krafterna som jobbar med Rackstadmuseet är väldigt viktiga, enligt Strömberg.

– Att det är ett så stort gäng som är med, de är här och jobbar, de guidar, de forskar och söker åt oss. Det vore helt omöjligt om det här skulle gå på enbart personella resurser, då skulle museet vara stängt för många år sedan. Det är verkligen magiskt att vi har ideella.

Hon konstaterar också att hon har kommit till en verksamhet som fungerar bra.

– Jag ser vilken pärla det här är, och jag är glad att vi ska göra en fyraårig plan, för det går inte att göra allt på en gång, även om mycket redan är gjort. Det finns redan mycket som rullar, så det är verkligen inte ett ställe där jag måste börja om från början, utan det är att haka på några tågset till bara, för tåget rullar redan.

– Jag tror på att tänka mötesplats, att museet är en plats i Arvika som är mer än bara ett museum. Det är fler dagar på året än invigningsdagarna, vi har mycket att ge, avslutar Strömberg.

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaKlabbelagårnNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.