Hoppa till huvudinnehållet

Juniorkronorna kollapsade mot USA: "Tråkigt"

Publicerad:
Lagkaptenen Adam Ginning gjorde ett mål för Juniorkronorna i förlusten mot USA. Arkivbild.
Lagkaptenen Adam Ginning gjorde ett mål för Juniorkronorna i förlusten mot USA. Arkivbild. Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Svensk ledning med 3–0 efter första perioden.

Då vände USA och vann genrepet inför JVM – efter att ha vunnit den andra perioden med 5–0.

– Bättre att det här hände nu i stället för när turneringen är igång, säger Juniorkronornas lagkapten Adam Ginning efter 4–6-förlusten.

Sverige går på annandagen in i JVM i ishockey med en förlust i ryggen.

I genrepet före mästerskapet blev USA för svårt för Juniorkronorna – som stod för en ordentlig kollaps i den tjeckiska staden Cesky Tesin.

Efter att Adam Ginning, Philip Broberg och Karl Henriksson med varsitt mål gjort så att Sverige gått till pausvila med en betryggande 3–0-ledning gick det plötsligt grus i maskineriet.

– Tråkigt att det blev som det blev, säger Ginning som fick uppleva en rejäl scenförändring när han klev ut på isen i den andra perioden.

USA vaknade

– Vi blev lite passiva i egen zon och fick inte stopp på deras anfallsspel. Det blev lite petigt emellanåt. Det är något vi får rätta till till de första matcherna (i JVM) sen.

Ja, för i den andra akten blev förbundskapten Tomas Monténs landslag överkört av amerikanarna som inför den tredje perioden inte bara hade kommit ikapp – utan också gått ifrån till ledning med 5–3.

Blir det som en varningsklocka inför JVM?

– Ja, det är klart. Man måste vara med hela tiden annars kommer vilket lag som helst att kunna vända mot oss. Det gäller att hålla igång i 60 minuter när turneringen börjar, säger Adam Ginning som fortsätter:

– Men bättre att det här hände nu i stället för senare.

Djurgårdens Alexander Holtz reducerade till 4–5 i powerplay men USA höll sedan undan och satte spiken i kistan genom att sätta 6–4 i öppen kasse.

Tomas Montén upplevde att hans lag i den andra perioden började spela aningen för naivt och slarvigt – något som straffade sig.

Raymond redo

– USA är ett för bra lag för att man ska bjuda på det. Man får inte ge dem så bra chanser, för då kommer man aldrig att slå dem, säger han och tillägger:

– Det här var en bra läropeng. Resultaten är sekundära i genrep, det viktiga är processen hur vi agerar på det här som lag.

Precis som i den föregående landskampen, där Sverige besegrade Tjeckien med 5–1, saknades Frölundatalangen Lucas Raymond som dragits med en virusinfektion inför JVM.

Montén räknar dock med att 17-åringen är fullt tillgänglig till premiären mot Finland på annandagen.

– Han är på gång. Vi stegrar hans träning och han har kört på för fullt, med extrapass både i går och i dag. Han kommer att vara redo mot Finland, säger Montén.

Pelle Strandman / TT

Artikeltaggar

IshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyTjeckien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.