Hoppa till huvudinnehållet

Nu är Grands festsal färdigrenoverad

Publicerad:
Grand hotells anrika festsal är nu färdigrenoverad till sin forna glans. Den blir en festlokal för de som bor i huset, berättar Karlstadhus vd Janne Gustafsson.
Grand hotells anrika festsal är nu färdigrenoverad till sin forna glans. Den blir en festlokal för de som bor i huset, berättar Karlstadhus vd Janne Gustafsson. Foto: Lisa Olaison

I våras var det inflyttning i Grand Hotells 52 nya lägenheter. Nu står även pampiga Grands matsalars festsal färdig efter en stor renovering av bland annat takmålningarna.

Den kan nu bokas fritt av de boende i huset.

Redan 1904 stod mycket påkostade Grand Hotell färdigt. Då hade det både en matsal samt en snurrande karusellbar i markplanet och matsal ett par trappor upp, Sommarmatsalen.

Med tiden fick salen namnet Grands matsalar och fungerade länge som både restaurang och festvåning. Här dinerades det på vita linnedukar bland fyra stora kristallkronor och med sju meters takhöjd. Och i ett angränsande rum hade Zarah Leander sin loge.

2015 var huset till salu och fastighetsägarna Sture Emanuelsson, delägare i Prepart och Janne Gustafsson, vd för Karlstadhus bestämde sig för att slå till. Säljare var ett danskt bolag, Karlstad bymitte.

– Ägaren var en stenrik dansk slottsherre och när vi skulle göra upp affären hade han redan plockat ner en av ljuskronorna. Det blir ingen affär om den inte kommer upp, sade jag till honom.

– Först efter en timmes förhandling gick han med på att lämna tillbaka den. Den var tänkt att hänga i hans danska slott, berättar Janne Gustafsson.

De vackra takmålningarna av Karlstadskonstnären Olof W Nilsson har renoverats av personal från Värmlands museum.
De vackra takmålningarna av Karlstadskonstnären Olof W Nilsson har renoverats av personal från Värmlands museum. Foto: Lisa Olaison

Nu hänger den och blänker tillsammans med de tre andra i en renoverad festsal.

– Takmålningarna av Karlstadskonstnären Olof W Nilsson har rustats av personal från Värmlands museum och resultatet har blivit väldigt bra.

– Kvar hänger även den stora väggmålningen av Fritz Rosenthal och den här målningen av Ego Holm som ägde hotellet när jag växte upp.

Under många år, från 1930-talet och framåt, ägdes Grand Hotell av Ego Holm.
Under många år, från 1930-talet och framåt, ägdes Grand Hotell av Ego Holm. Foto: Lisa Olaison

Festsalen har även höga och fantastiskt vackra blyinfattade fönster och original är också ett par ståtliga speglar och några fina träskåp.

– Däremot är borden och stolarna inköpta på auktion i tidstypisk stil. Det här blir nu en festsal för de boende i huset, något som de inte behöver betala något för. Vi tycker bara att det är roligt om den används, säger Janne Gustafsson.

Även i sidolokalerna har man skapat en vacker och trivsam miljö.
Även i sidolokalerna har man skapat en vacker och trivsam miljö. Foto: Lisa Olaison

Festsalen, vars sidoutrymmen har försetts med nytt kök och nya toaletter är fortfarande mycket imponerande, men numera något mindre än tidigare.

– Delar av den är ombyggd till ett par nya lägenheter. Där fanns bland annat en balkong som förr användes i samband med underhållning.

Artikeltaggar

Bostad och byggenGrand HotellJanne GustavssonSture EmanuelssonTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.