Män måste reagera mot våldet mot kvinnor

Debatt
PUBLICERAD:
Det kommer inte som en chock för någon att mäns våld mot kvinnor eskalerar under storhelgerna, skriver Lars Mejern Larsson och Carina Ohlsson.
Foto: Jessica Gow/TT
Kvinnorna får inte förbli siffror i statistiken, och män får inte förbli passiva och tysta. Vi måste göra motstånd mot våldet och ha en nollvision för kvinnorna som lever nu och i framtiden, skriver Lars Mejern Larsson och Carina Ohlsson.

Året är snart slut, julen är här och mäns engagemang för att stoppa våldet mot kvinnor lyser fortfarande med sin frånvaro. Det kan låta provocerande för män att höra att de inte engagerar sig tillräckligt, men faktum är att det är männen som kan ändra på strukturerna och våldet som kvinnor utsätts för.

Kvinnors rättsfall läggs på hög på polisstationer ute i landet och det finns knapphändiga resurser att se över fallen. Allt som oftast läggs förundersökningarna ner och förövarna går fria. Statistiken på hur många kvinnor som dagligen utsätts finns uppradad för allmän beskådan. Artiklar om kvinnor som mördats av sina män beskrivs som familjetragedier. Rapporter släpps med jämna mellanrum som bevisar tydliga fakta. Ändå saknas tydliga ställningstaganden och avståndstaganden från de män som inte utsätter kvinnor för våld. Var är ni?

En våldsam miljö där män mördar kvinnor börjar sällan med att kvinnan blir fysiskt utsatt från start. Det börjar ofta med det verbala våldet och går sedan över till det fysiska våldet. Varningssignaler finns ofta där kvinnorna sökt hjälp hos myndigheter, polis och socialtjänst.

Det kommer inte som en chock för någon att mäns våld mot kvinnor eskalerar under storhelgerna. Det vet vi för att det märks hos både polisen och kvinnojourerna i landet under framför allt januari månad. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem där inte bara kvinnorna, utan barnen och anhöriga också drabbas.

Enligt en kartläggning från Aftonbladet tidigare i år hade 299 kvinnor berövats livet sedan 1 januari år 2000. Vi skriver hade, för att den makabra siffran har ökat. Vi vet inte hur många kvinnor som brutalt mördats av sina män hittills i år, men förra året mördades 22 kvinnor och varje kvinna bär en egen historia.

Varje kvinna har anhöriga, kollegor och vänner som saknar henne. Varje kvinna var någons dotter, syster, mamma, faster och moster. Där finns också män. Pappor, bröder, manliga kollegor, farbröder, farföräldrar och kompisar. Det är er vi vänder oss till, och det är ert engagemang som behövs mer än någonsin. Kvinnorna får inte förbli siffror i statistiken, och män får inte förbli passiva och tysta. Vi måste göra motstånd mot våldet och ha en nollvision för kvinnorna som lever nu och i framtiden. Det handlar om viktiga ställningstaganden och markeringar. För era döttrar, för era flickvänner, för era mammor, för era syskon.

Sanningen är att alla män utövar inte våld, men nästan alla som utövar våld är män. Så, till er män som vet med er att ni inte utsätter kvinnor för psykiskt, fysiskt, ekonomiskt eller sexuellt våld: höj era röster, engagera varandra genom att prata med varandra, stötta ideella föreningar som gör ett gediget arbete för att stoppa våldet och våga ta fighten med oss. Vi behöver er.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Carina Ohlsson (S)

Förbundsordförande, S-kvinnor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.