Hoppa till huvudinnehållet

Deras godhet ger andra en god jul

Publicerad:
Jessica Persson och Fanny Folkesson ligger bakom initiativet Julhjälpen.
Jessica Persson och Fanny Folkesson ligger bakom initiativet Julhjälpen. Foto: Emely Wallo Bergare

Julhjälpen i Filipstad lyckades i år samla ihop över 16 000 kronor. Dessa pengar ska användas för att hjälpa behövande barnfamiljer att få en god jul.

Vi träffade tjejerna bakom initiativet - Fanny Folkesson och Jessica Persson, som är två sanna julgörare med stora hjärtan.

De är i full färd med att slå in julklappar när undertecknad ringer på dörren. Färdiginslagna paket ligger i högar runt om bordet där Jessica Persson och Fanny Folkesson sitter och river tejpbitar och krusar snören. Högen med oinslagna leksaker är dock än större.

– Vi har att göra ett bra tag till, konstaterar Fanny.

Det var hos henne tanken föddes om att i år återuppliva initiativet med Julhjälpen för att i första hand kunna hjälpa barnfamiljer som ekonomiskt har det extra svårt kring jul. När Jessica fick höra om idén var hon inte sen med att haka på.

Har bett om hjälp

Julhjälpen i Filipstad startades således upp i oktober. Tjejerna har sedan dess på olika sätt samlat in pengar och saker - bland annat har de varit medarrangörer till en loppis på Folkets hus.

När de nu räknat ihop alla bidrag som kommit från arrangemang, privatpersoner och företag kan de konstatera att över 16 000 kronor samlats in.

– Vi har åtta familjer som hört av sig om att de vill ha hjälp, när vi nu fått in så mycket pengar kan vi hjälpa dem både med leksaker och mat, säger Jessica.

– Vi hade även två pensionärer som hörde av sig och ville ha hjälp med mat, så tack vare allt vi fått in kan vi hjälpa dem också, tillägger Fanny.

Åtta barnfamiljer har hört av sig och önskar hjälp inför jul. För Fanny och Jessica blir det många klappar att slå in.
Åtta barnfamiljer har hört av sig och önskar hjälp inför jul. För Fanny och Jessica blir det många klappar att slå in. Foto: Emely Wallo Bergare

Allt som allt rör det sig om 20 barn som nu ska få stora delar av sina önskelistor uppfyllda - och allt är tack vare Fannys och Jessicas goda initiativ.

– Det känns fint att kunna hjälpa till på det här sättet, menar de båda men sticker samtidigt inte under stolen med att det varit - och fortfarande är, en krävande uppgift.

– Jag kanske inte riktigt hade trott att det skulle vara så här mycket jobb, erkänner Fanny.

Jessica håller med:

– Den egna julen är fortfarande kvar i källaren. Det ska bli skönt att få göra klart det här så man kan koncentrera sig på sin egen familj och sina egna barn.

Kör ut klapparna

Tanken är att så fort alla paket är inslagna och klara ska de levereras hem till respektive familj. Föräldrarna får sedan själva dela ut, eller om tomten gör det, klapparna till barnen.

– På så sätt får barnen inte veta att de kommer från oss, säger Jessica.

Från listan de sammanställt prickar hon och Fanny metodiskt av varje paket som slagits in. På varje klapp skriver de sedan ett nummer för att veta till vilken familj det ska.

– Det tog en hel dag att att handla alla klapparna. En del saker väntar vi även på, sånt som vi fått beställa på nätet för att få tag på. Vi har i den mån det gått försökt att ge barnen det de önskat sig, säger Fanny.

För henne är julen årets stora högtid - att pyssla och pynta är något hon älskar.

– Jag tycker det är så mysigt!

För Jessica har julen blivit mer speciell efter att hon fått barn.

– Det här är verkligen barnen högtid, det är så kul att få se dem så glada.

Alla barn förtjänar en fin jul

Och det var nog just det som drev både henne och Fanny till att ta sig an den stora uppgiften Julhjälpen innebär - alla barn förtjänar en fin och magisk jul.

– Barn pratar med varandra och att då behöva säga att man inte fått något i julklapp känns inte bra. Därför är det fint att kunna göra det här.

Dock vet tjejerna inte än ifall de tänker göra om samma sak även nästa år. Att göra allt detta arbete på två personer är en stor utmaning, menar de.

– Vi gör ju allt det här på vår fritid och tjänar ingenting, ekonomiskt, på det. Skulle det växa och bli ännu större skulle det bli för övermäktigt för bara oss två, menar Fanny och Jessica.

Julhjälpen lyckades i år samla in runt 16 000 kronor att köpa julklappar och mat för.
Julhjälpen lyckades i år samla in runt 16 000 kronor att köpa julklappar och mat för. Foto: Emely Wallo Bergare

Trots mycket jobb har de även haft mycket roligt längs resans väg också. Dessutom har de som vänner kommit mycket närmre varandra.

– Vi kan allt om varandra och varandras familjer nu! menar Fanny.

Även om det är hon och Jessica som roddat och styrt upp Julhjälpens verksamhet, hade all den hjälp barnfamiljerna nu ska få inte varit möjligt utan alla som på ett eller annat sätt bidragit, påpekar de.

– Vi skulle vilja skicka ett stort, stort tack till alla som hjälpt till!

Artikeltaggar

FamiljFilipstadInsamlingarJulJulhjälpenNyheterVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.