Jämställdhet avgörande för att lösa klimatkrisen

Debatt
PUBLICERAD:
Filta Natala i byn Hufwa i södra Zambia är en av miljontals kvinnor som är drabbade av svår torka. Hon är själv övertygad om att det är klimatförändringarna som är orsaken.
Foto: Ola Richardsson/We Effect
Kvinnor i utvecklingsländer drabbas hårdast av klimatkrisen. De är samtidigt avgörande för att skapa förändring. Att ta beslut som erkänner kvinnors rätt till inflytande borde ha stått högt på dagordningen på klimattoppmötet COP25. Det skriver kooperationens biståndsorganisation We Effects styrelse.

FN:s årliga klimatkonferens blir bara mer akut viktig för jordens överlevnad för varje år som går. Att ha jämställdhet framför ögonen vid förhandlingarna är en väg till framgång för världens regeringar. Kvinnor på landsbygden i utvecklingsländer är en viktig källa till kunskap om hur klimatförändringarna drabbar människor i vardagen. Det är de som tar första smällen när klimatet ändras. Samtidigt är de ofta tidiga med att ta till sig nya tekniker och är en kraft att räkna med när det gäller att driva utvecklingen i rätt riktning.

Tyvärr fanns dessa kvinnor inte med vid förhandlingsbordet den här gången, men att föra deras talan måste stå högt upp på dagordningen nästa år, på COP26 i Glasgow.

Vi inom kooperationen i Sverige kommer alla från folkrörelser som har varit viktiga för välståndet i Sverige. Det är tillsammans med varandra som vi blir starka och kan forma ett mer hållbart samhälle. Detta förutsätter dock ett demokratiskt samhälle där mänskliga rättigheter som en självklarhet.

I många länder runt om i världen kämpar kvinnor och män för att få odla sin mark och få mat på bordet. Men de möter ofta hårt motstånd, när storskaliga ekonomiska intressen anser att bönderna står i vägen för plantager eller gruvor.

Svenska och europeiska företag som investerar i utvecklingsländer måste vara medvetna om problemen och arbeta för att bidra till lösningar. De måste säkerställa att ekonomisk vinning inte blir överordnat exempelvis jämställdhet och klimatpåverkan.

Alla svenska företag borde agera så att de kan berätta om det med stolthet. Det är viktigt för både ägare, kunder och personal. Alla ska kunna känna sig trygga med att företagens varor och tjänster stärker människor globalt, inte förstör deras möjligheter till en bättre framtid.

De beslut som fattas – eller inte fattas – under COP25 har central betydelse för allas vår framtid. För att vi ska kunna andas och leva i ett bra klimat och under jämställda, värdiga förhållanden. Med röster från kvinnor i utvecklingsländer runt förhandlingsbordet på klimatkonferensen ökar chanserna att vi kan nå dit.

Tommy Ohlström

Ordförande, KF

Lotta Folkesson

Styrelseledamot, LRF

Anders Lago

Ordförande, HSB

Britta von Schoultz

Kommunikationschef, Riksbyggen

Erica Lundgren

Vd, OK Västerbotten

Anna Tibblin

Generalsekreterare, We Effect

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.