Hoppa till huvudinnehållet

Färsk förening fixar pysselkväll

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Barn- och ungdomshjälpen är en ny förening som ska hitta på roliga aktiviteter för alla barn. Frank Eriksson, Torgeir Pettersen och Helena Nordlund är tre av de aktiva i föreningens styrelse. Också Lina Jernberg och Mikael Nordlund är med i styrelsen.
Barn- och ungdomshjälpen är en ny förening som ska hitta på roliga aktiviteter för alla barn. Frank Eriksson, Torgeir Pettersen och Helena Nordlund är tre av de aktiva i föreningens styrelse. Också Lina Jernberg och Mikael Nordlund är med i styrelsen. Foto: Lena Richardson

En ny förening har bildats i Filipstad, för barnens och ungdomarnas skull. Första aktiviteten i föreningens regi blir på måndag eftermiddag, den 23 december.

– Vi ska pyssla, visa film och käka pizza, spela pingis och spela spel, säger Helena Nordlund, en av de aktiva i föreningen.

Barn från hela kommunen är välkomna till julmyset dan före julafton. För att understryka detta faktum har det ordnats med buss, så att alla ska kunna ta sig in till stan och Folkets hus på enklaste vis.

– Skjuts går från Lesjöfors, Persberg, Långban, Rämmen, Motjärnshyttan, Nordmark, Nykroppa och Brattfors, säger Frank Eriksson.

Måndagens aktivitet arrangerar föreningen i samarbete med Svenska kyrkan i Filipstad. Åldersmässigt siktar de in sig på barn och ungdomar från förskoleklass till nian.

Bildades i november

Föreningen heter Barn- och ungdomshjälpen och registrerades i slutet av november, efter en tids förberedelser.

– Vi har spånat i några månader, berättar Torgeir Pettersen.

Föreningen är ideell och opolitisk och har som syfte att dra igång aktiviteter som alla barn kan hänga med på. Pengar till verksamheten får man in från andra som vill göra en insats:

– Vi tigger! säger Helena Nordlund.

– Och så har vi lotterier.

Bland annat har de lottat ut matchtröjor från såväl Leksand som Färjestad för att dra in pengar och planen framåt är att även söka bidrag från kommunen.

Utflykter och aktiviteter

Förutom julmyset planerar föreningen redan för aktiviteter under sportlovet och tankar finns också på resor och utflykter av samma slag som Mathjälpen tidigare arrangerat som sommarlovsaktiviteter.

Förutom att göra Filipstads kommun roligare för många barn är syftet med föreningen också att ge alla barn chansen att vara med på kuligheter, även de som bor i familjer som inte har det så bra ställt.

Förbättra villkoren

– VI vill förbättra barns villkor. Det är en barnfattigdom i Filipstad som är ganska stor faktiskt. Jag sitter själv i socialnämnden och där lyser ju barnfattigdomen igenom. Det är bara att titta på hur många barnfamiljer som har försörjningsstöd. De får bara bidrag så att de precis klarar sig, säger Torgeir.

Föreningen har mött många hjälpande händer redan, både från privatpersoner och organisationer, som vill hjälpa dem att hjälpa. Det är de så klart glada och tacksamma för. Inte minst i jultider ser många behovet av att inga barn ska bli utanför, när julruschen drar igång med klappar och lovaktiviteter.

Torgeir hoppas att den goda viljan sitter i, även när jultiderna är över.

– Jul är lite känsligt, men de andra 364 dagarna är ju lika jäkliga för den som har det svårt, påminner han.

De ansvariga påpekar också att de aktiviteter föreningen arrangerar förstås är för alla, oavsett bakgrund. För barnen handlar alltihop bara om att träffas och ha kul tillsammans.

– Vi vill nå barnen, säger Helena.

Artikeltaggar

FamiljFilipstads kommunFöreningslivJulNyheterVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.