Roya Sarvestani: "Tog världen med storm med sina countryalster"

Skivor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Roya Sarvestani listar årets tio bästa album samt decenniets bästa fem och bästa låt.

1. Nick Cave and The Bad Seeds - Ghosteen

– Cave fortsätter sin vandring i sorgens tecken efter sin sons bortgång och här tar han det till en helt ny spirituell nivå. En sorgeprocess som går rakt in.

2. Orville Peck - Pony

– En outlaw av vår tid. Maskerade Peck tog världen med storm med sina cinematiska countryalster som förvandlar det stereotypa inom countryn till något nytt utifrån hans perspektiv som queer cowboy.

3. Weyes Blood - Titanic Rising

– Titanic Rising är ett drömskt folkdoftande album med varma psykedeliska inslag.

4. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!

– Lana Del Rey fortsätter att förse oss med det filmiska och drömska Amerika. Med housewives som lyssnar på Crosby, Stills Nash & Young, Kalifornien, glamour och skitiga diners.

5. Michael Kiwanuka - KIWANUKA

– Här har Kiwanuka utvecklat sitt sound till något större. Hans retrodoftande och rockiga soul har växt och han avhandlar sina personliga strider likväl som samhället och historiska politiska händelser.

6. Black Pumas - Black Pumas

– En hyllad debut som bjuder på släpig soul med klingande psykedelika där de dragit det förfinade och grandiosa Motownsoundet några varv i Texas vida ökenlandskap.

7. Swans - Leaving Meaning

– Här har Michael GIra samlat artister han själv beundrar. Svenska Anna och Maria von Hausswolff finns med i denna seans som öppnar upp för en sinnesvidgande inre resa.

8. Daniel Norgren - Wooh Dang

– Ett vaggande lugn av närhet. Här förenas livets alla skiftningar, från skogens dunkla ensamhet till morgonkaffet på trappen och tunggungad bluesrock i natten.

9. Angel Olsen - All Mirrors

– Grundad i hennes egen förändringsprocess och hjärtesorg lyckas hon förvandla detta till en perfekt blandning av pop och americana.

10. Sharon Van Etten - Remind Me Tomorrow

– Organiskt, hårt och bräckligt. Sharon Van Ettens poppiga rock svävar mellan en dystopisk klang till New York, 80-tal och medryckande melodier.

Topp 5 på 10-talet:

The Black Keys - Brothers (2010)

Lana Del Rey - Born to Die (2012)

Nick Cave and The Bad Seeds - Push the Sky Away (2013)

Swans - To be Kind (2014)

Anna von Hausswolff - Dead Magic (2018)

10-talets bästa låt:

Lana Del Rey - Video Games (2011)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.